8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pití kokakoly zvyšuje riziko osteoporózy

6. 08. 2009 | Nemoci
Orosená sklenice s kokakolou, ledem a plátem citronu. Pro mnohé z nás neodolatelná pochutina hlavně v parném létě. Ukazuje se ale, že tato lahůdka může být vážným faktorem při vzniku osteoporózy.

Američtí vědci totiž uveřejnili nové poznatky o nejpopulárnějším nealkoholickém nápoji – kokakole. Z výsledků jejich studií vyplývá, že se konzumace tohoto nápoje může podílet na snížení hustoty a síly kostní tkáně u starších žen. Tyto podmínky zvyšují riziko rozvoje osteoporózy, nemoci, při které se kosti stávají křehkými a náchylnými ke zlomeninám.

Ženy v ohrožení


Výzkumu se zúčastnilo více než 2500 lidí s průměrným věkem šedesát let. Vědci u nich vyšetřovali hustotu kostní tkáně v rizikových oblastech – v kyčelním kloubu a páteři. U mužů, kteří udávali průměrné pití pěti dávek koly týdně (1 dávka = 1 malá láhev, sklenice či plechovka), nebyly zaznamenány žádné změny. Naproti tomu u drtivé většiny žen byla nalezena souvislost konzumace koly s úbytkem kostní hustoty v oblasti kyčle. Vyšetřované ženy pily průměrně 4 dávky koly týdně. Čím bylo množství dávek vyšší, tím závažněji byla kostní hustota snížena.

Záludnost kolových nápojů


Podle výsledků studie nelze svádět vinu na vysoký obsah cukru, umělých sladidel nebo kofeinu. Pití koly bez kofeinu nebo varianty bez cukru totiž mělo na řídnutí kostí stejný účinek jako běžná kola. Jako další vysvětlení úbytku kostní hmoty se nabízí možnost negativního působení oxidu uhličitého, obsaženého ve všech perlivých nápojích. "Bublinky" ale byly vyloučeny pomocí srovnání se skupinou lidí pijících sycené nápoje s výjimkou koly. Kostní hustota u mužů i žen byla totiž v tomto případě zcela v pořádku.

Zloděj vápníku


Předpokládanou škodlivou složkou oblíbeného nápoje se ukazuje být kyselina fosforečná. Tato velmi silná okyselující látka představuje významný zdroj fosforu, který je nezbytný pro správnou stavbu zubů a kostí. Je hojně obsažen v běžné potravě, ohrožuje nás spíš jeho nadbytek. Přebytečný fosfor se vylučuje z těla ve formě fosforečnanu vápenatého, čímž narušuje rovnováhu kostních minerálů. Vápník je zvýšeně odplavován z kostí, a právě to vede k úbytku jejich hustoty a pevnosti.

Některé studie oponují argumentem, že množství fosforečnanů v kokakole je zanedbatelné oproti jiným běžným zdrojům jako například sýrům či kuřecímu masu. Pravidelní konzumenti většího množství kokakoly však přijímají pouze dávky fosforečnanů. Chybí jim adekvátní příjem vápníku či jiných neutralizujících látek, které jsou v jiných potravinových zdrojích fosforu přítomny. Vyšetřované ženy v průměru přijímaly 1000 mg a muži jen 800 mg vápníku denně, což je méně než doporučovaných 1200 mg vápníku denně pro osoby starší padesáti let.

Pít, či nepít, to je otázka


Pití kokakoly zvyšuje riziko osteoporózy

Odborníci se shodují na tom, že riziko vzniku osteoporózy je ovlivněno řadou faktorů. Důležité je volit správnou skladbu potravin s dostatečným příjmem vápníku, vitaminu D, ovoce a zeleniny. A také se dostatečně hýbat. Zatím žádná studie neprokázala, že by příležitostné pití kolových nápojů poškozovalo kostní tkáň. Ženy, které mají obavu z řídnutí kostí nebo tímto onemocněním už trpí, by se nápojům s kyselinou fosforečnou měly přesto raději vyhnout. Už proto, že jejich nadměrné pití nemá se zdravou výživou nic společného.

Čtěte také:
Kosti potřebují pohyb
Při osteoporóze si kromě vápníku hlídejte i kalorie

Zdroj: Osteoporóza.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Zvyšuje riziko osteoporózy. Také kokakolu nepiji.
Obrázek uživatelky
profil
Také colu nekupuji
Obrázek uživatelky
profil
už aj tohle, že by bylo možný???
Obrázek uživatelky
profil
mě název kokakola,snad coca colaSmajlíkJe to přece jen název,tak proč počešťovat
Obrázek uživatelky
profil
mě chutná hodně
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles