8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pozvánka do lázní Darkov

8. 04. 2012 | Česká republika
Lázně Darkov se nacházejí na severovýchodě České republiky v blízkosti Těšínských Beskyd, ve městě Karviná. Jsou to jedny z nejstarších jodových lázní v Evropě, které své pacienty léčí již 145. sezónu. Tvoří je dvě léčebná zařízení: původní historická Léčebna Darkov a moderní Rehabilitační sanatorium v Karviné-Hranicích.

Zatímco první z částí je situována do krásného Darkovského parku, druhá, určená převážně pacientům po těžších úrazech, je umístěna přímo na okraji obytné části Hranice.

Na co se lázně zaměřují?

Lázně jsou zaměřeny především na:
-    Léčbu bolesti páteře
-    Léčbu degenerativních onemocnění kloubů
-    Léčbu Bechtěrevovy nemoci
-    Léčbu oběhového ústrojí
-    Léčbu stavů po úrazech a operacích pohybového ústrojí.

Lázně DarkovDo lázní se dostanete buď prostřednictvím zdravotní pojišťovny, kdy vám poukaz vypíše ošetřující lékař, nebo si můžete zvolit lázeňskou léčbu jako samoplátce. A nebo máte také možnost, pokud bydlíte blízko, využít pouze moderní svět vitality s nabídkou bazénu, vířivek, tří druhů saun, polária a různých druhů masáží, solária, oxygenoterapie, koupelí a zábalů.

Protože sama navštěvuji tyto lázně především kvůli bazénu a saunám, rozepíši se blíž právě o tomto využití lázní. Existuje několik druhů saun. Mezi nejčastěji navštěvované patří finská, parní a infra sauna. Právě tyto tři naleznete i v Lázních Darkov.

Ve finské sauně dosahuje teplota vzduchu 60 – 90 °C (v některých saunách i mírně vyšší teploty) a vlhkost je 10 – 30 %. Teplota vzduchu v sauně je rozložená podle výšky jednotlivých stupňů lavic. V sauně se lidský organismus ochlazuje odpařováním potu. Spolu s potem se tělo zbavuje také odpadních látek. Do sauny byste neměli chodit nemocní a saunovat byste se měli pokud možno bez plavek a po důkladném umytí. Pobyt ve finské sauně by neměl být delší než 15 minut. Provádíme ho ve třech cyklech a nezapomínáme přitom doplňovat tekutiny.  Během saunování je také vhodné masírovat tělo k tomu určenými kartáči, a tím zvyšovat odvod potu. Po opuštění sauny se ochlaďte – buď sprchou, nebo vědrem či skokem do bazénku.

V infra sauně teplota dosahuje 40 – 60 °C. Infrazáření proniká 2 až 10 mm hluboko pod tkáň. Tato sauna je zvlášť vhodná při poúrazových a pooperačních stavech, kdy ulevuje bolestivým a ztuhlým kloubům, svalům i měkkým tkáním.
Po opuštění infra sauny se jen ochladíme vlažnou vodou a proces již neopakujeme.

Lázně DarkovV parní sauně je teplota 43 – 46 °C a vlhkost vzduchu až 100 %. Klima uvnitř lze obměňovat, je možné inhalovat páry s éterickými oleji nebo bylinami. Vlhké parní teplo zlepšuje prokrvení, čistí pokožku a působí proti celulitidě.

Při zálibě v saunování nemusí být sauna tabu ani pro děti. Jen musíme mít na mysli, že bychom měli brát ohled na naše potomky. Především je vhodné volit menší, rodinné sauny, před velkými veřejnými. Před návštěvou sauny bychom měli děti poučit, co je zde čeká.
Protože děti se zahřívají dřív, než dospělí, měli bychom čas strávený v sauně s dětmi úměrně zkrátit a volit nižší lavice. Také ochlazování by mělo probíhat spíš vlažnou sprchou, nikoli skokem do ledové vody.

Ať do lázní zavítáte jako ubytovaný lázeňský host, nebo jen jako návštěvník, který využije jen některou z procedur, jistě si nenechte ujít procházku lázeňským parkem ve staré části lázní. A když budete mít štěstí, možná zde narazíte na každoročně probíhající soutěž ve vyřezávání soch z lipového dřeva pod názvem Darkovská lípa, nebo na oslavy Dne Karviné, Dne dětí, Barevného podzimu, na slavnostní Otvírání či Zavírání pramenů a další oslavy a akce, které se v lázních a kolem nich konají každým rokem a těší se velké oblibě.

pegonela - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkná pozvánka Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
hneď by som tam išla a nechala sa pár dní rozmaznávať.
Obrázek uživatelky
profil
lákavý...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles