Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Neproplatili mi dovolenou!

5. 02. 2010 | Finance
Jak může postupovat zaměstnanec, kterému po skončení pracovního poměru neproplatil jeho bývalý zaměstnavatel nevybranou dovolenou a nereaguje na telefonické urgence?

Končíme v práci


Ukončení pracovního poměru, ať již ze strany zaměstnavatele nebo zaměstnance, je obvykle nepříjemná záležitost. Situaci může bohužel ještě zhoršit fakt, že ne vždy se s bývalým zaměstnavatelem podaří dohodnout na podmínkách odchodu. např. proplacení zbylé dovolené.

Dle průzkumu pracovního portálu Agentka.cz, který v lednu 2010 provedl mezi svými uživateli průzkum na toto téma, si 68 procent dotázaných Neproplatili mi dovolenou!postěžovalo, že jim po ukončení pracovního poměru nebyla zaměstnavateli proplacena nevybraná dovolená nebo že na proplacení čekali velmi dlouho.

Máme nárok na proplacení nevybrané dovolené?


Advokát Mgr. Pavel Hlavička k této problematice uvedl, že zaměstnanci vzniká nárok na proplacení nevybrané dovolené automaticky na základě ust. § 222 odst. 2) zákoníku práce a zaměstnavatel by měl dovolenou proplatit spolu s poslední výplatou (nebo v nejbližším termínu).

"Pokud zaměstnavatel dovolenou neproplatil a nereaguje na telefonické urgence, je třeba ho vyzvat k zaplacení písemně a to doporučeným dopisem (s dodejkou) zaslaným na adresu sídla, případně zaslat předžalobní výzvu prostřednictvím advokáta," popisuje správný postup Mgr. Hlavička.

Pomůže nám soud?


Nároku na proplacení dovolené je možné se domáhat i soudní cestou. Pro případné soudní řízení je třeba shromáždit dostupné důkazní prostředky - zejména předchozí výplatní pásky, případně "dovolenky", plány dovolených, emaily, atd. Inspektorát práce může zaměstnavateli udělit pokutu.

V neposlední řadě máme možnost se obrátit se na příslušný inspektorát práce, který může na základě oznámení provést u zaměstnavatele kontrolu dodržování pracovněprávních předpisů a udělit zaměstnavateli pokutu. Inspektorát práce však o nároku na proplacení dovolené v konkrétním případě rozhodnout nemůže, toto právo může přiznat pouze soud rozsudkem.

Zdroj: SOS

Marty
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Dnes si dělají podnikatelé, co chtějí a řešit něco soudní cestou je spíše výsměch poškozenému, naše justice je jedna velká korupce.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles