Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rozmyslete si dobře, na kterém hřišti si bude hrát vaše dítě!

21. 06. 2009 | Výchova

Každý správný rodič se snaží dávat svým dětem maximum a chce, aby si dětství užily a měly na něj krásné vzpomínky. S tím souvisí možnost hrát si. Na venkově se míst pro dětské hry najde jistě mnoho a dnes nejsou o prostory na hraní ochuzeny ani děti z měst – svědčí o tom stále více dětských hřišť v krásných městských prostředích parků a míst odlehlých od centra.

Avšak nedávný průzkum ukázal, že narůstá počet dětských úrazů právě na hřištích a to zejména na těch, která nevyhovují bezpečnostním normám!
Přestože se situace v České republice zlepšuje, stále existuje velký počet hřišť, která ačkoli vypadají lákavě, jsou pro děti – obzvláště ty starší, které si již chodí hrát bez dozoru rodičů – nebezpečná. Výsledky zdravotních studií znějí jasně: až 9% všech dětských úrazů se stane právě na hřišti, zejména v době mezi 11. a 13. hodinou. Příčnou může být nedostatečný rodičovský dozor, dětská rozjívenost a neopatrnost, ale v neposlední řadě také nebezpečné dětské atrakce, skluzavky, houpačky či prolézačky, které neodpovídají bezpečnostním normám.

Dávejte pozor na to, kam si vaše děti chodí hrát....

Jak úrazům předejít, když laik na první pohled rozdíl mezi vyhovující a nevyhovující dětskou atrakcí nepozná? Každý rodič by se měl o hřišti nejprve zevrubně informovat u odborníků a v neposlední řadě by měl sledovat, jaká je průměrná návštěvnost hřiště, zda se v něm nescházejí po večerech lidé bez domova či narkomani a jaké jsou ohlasy maminek, které již nějakou dobru hřiště se svými dětmi navštěvují. Pokud by se v minulosti na hřišti stal nějaký úraz, jistě by se vám s touto informací svěřily!


Nejčastějším dětským zraněním je bohužel zranění nejzávažnějšího charakteru – hlavy (až 44%), na druhém místě je zranění rukou (25%). Nejrizikovější jsou prostory, kde je beton, asfalt či udusaná hlína – takovým prostředím se raději se svými potomky vyhněte a najděte si takové, kde je upravený trávník a množství pískovišť.


Avšak Chytrá žena má pro vás i pozitivní zprávu! Od roku 1999 jsou pro Českou republiku stanoveny závazné směrnice Evropské unie, které nedovolují nebezpečná hřiště obcím provozovat. Před několika lety začaly probíhat radikální opravy a obnovy zhruba stovky dětských a sportovních hřišť ve všech regionech a tento počet stále narůstá. Avšak zejména na řadě sídlišť dodnes přetrvávají betonové plácky se známými rezavějícími zeměkoulemi a skluzavkami s tvrdým dopadem.


Pro rodiče tedy platí jediné – maximální ostražitost! Naučte své děti chodit si hrát na místa bezpečná, známá, opravená a upravovaná, která nepřipomínají pouze kus pomalovaného betonu.

Vybírejte ta správná místa, kde si budou vaše děti hrát
Bezpečné hřiště by mělo splňovat minimálně tyto podmínky:
- správné oplocení, důkladná čistota (zejména od všemožných odpadků, psích výkalů a návštěv tzv. vandalů)
- přístup ke všem atrakcím, vchodu i východu z hřiště musí být bez překážek
- hřiště je plné písku, pryže, dřevní štěpky, trávy a dalších měkkých materiálů
- atrakce pro děti musí mít oblé hrany!!! a musí být v maximálně udržovaném stavu
- atrakce jsou zapuštěny v zemi, aby dítě o ně nemohlo zakopnout


Toto je samozřejmě pouze hrstka z pravidel správného a zdravého hřiště, avšak řadí se mezi nejdůležitější! A proto nic nezanedbejte a pečlivě prostory na hraní pro své děti vybírejte.

 

Zdroj: ČEZ

Alena Rašková

ChytráŽena.cz

 




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
je v tom dosť pravdy
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles