Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Správný vývoj koťat - Rychlokurz pro kočičí mámy

6. 04. 2010 | Zvířátka

Jaro je pro kočky typickým obdobím milostných her a hlavní porodní sezónou. Po devíti týdnech březosti přijdou na svět roztomilá kočičí miminka, která jsou během prvních tří týdnů zcela závislá na matce, jejím mléku a teple. Koťata by měla zůstat u matky alespoň osm týdnů, protože u předčasně odstaveného kotěte je vyšší riziko zdravotních problémů.


Zvykání koťat na samostatný příjem potravy začíná ve čtvrtém týdnu života. V této době už koťatům nestačí pouze mateřské mléko; je třeba jim nabízet také jinou potravu ve formě příkrmů. V deseti týdnech věku jí kotě 5-6x denně naprosto samostatně, k předání novým majitelům obvykle dochází asi ve 14 týdnech věku.


V novém domově


kotatkoKromě toho, že si kotě musí zvyknout na nové prostředí, pociťuje také smutek ze ztráty původní rodiny. Roli kočičí mámy by měl v novém domově převzít nový majitel. Pro člověka je to velká výzva, protože péče o mládě představuje především zodpovědnost za jeho zdraví a harmonický vývoj. Pravidelný přísun správného množství nutričně vyvážené stravy pro kočky přispívá k zdravému růstu, kvalitnímu chrupu, srsti a je prevencí obezity a dalších onemocnění. Kočky i kocouři dospívají ve 12 měsících, takže rostou přibližně 18x rychleji než děti. Obsah i rovnováha podávaných živin je v tomto období pro rostoucí koťata velmi důležitá.


Malé bříško – náročné krmení


Do žaludku koťat se vejde jen malý objem krmiva, o to kvalitnější proto musí být. Kvalitní značky průmyslově vyráběných (hotových) krmiv obsahují ve správných poměrech všechny živiny podporující zdraví koťat a koček. Je proto lepší se spolehnout na výrobce, kteří mají za sebou nějaké renomované veterinární výzkumné centrum. Malovýrobce dokáže stěží garantovat kvalitu celé receptury, protože při vývoji receptur neprovádí tak náročné krmné testy. Majitel, který chce krmit své kotě domácími potravinami bez odborných znalostí, škodí jeho zdraví asi nejvíce. Výživové chyby vzniklé v raném věku bohužel nejdou později napravit.


DESATERO VÝŽIVY KOTĚTE:


1. Koťátko má jiné požadavky na výživu než dospělá kočka, protože potřebuje více tuků, bílkovin a jiný poměr minerálních látek. Podávejte kotěti kvalitní průmyslově připravené krmivo určené pro jeho věkovou kategorii (junior krmiva).


2. Koťátko má malý žaludek, denní krmnou dávku rozdělte na několik porcí. Ze začátku krmte čtyřmi nebo pěti dávkami denně, po šesti měsících dva až třikrát denně.


3. Dodržujte pravidelný čas krmení. Kotě by si mělo zvyknout, že dostává potravu na stejném místě a ve stejnou dobu. Misku s čerstvou vodou má mít k dispozici celý den.


kocicka4. Kotě ani dospělá kočka nesní víc, než potřebuje. Na rozdíl od psa můžete kotěti nechat v misce granule, ať si je bere v průběhu celého dne a noci. Kočky dávají přednost postupnému „uzobávání“. Mnohé kočky se např. k misce s granulemi vracejí osmkrát až čtrnáctkrát denně.


5. Potrava má mít pokojovou teplotu (max. do 40 stupňů Celsia). Konzervu můžete ohřát ve vodní lázni, granule přelít teplou vodou nebo masovým vývarem.


6. Kravské mléko není vhodnou součástí výživy koťat ani dospělých koček. Vysoký obsah laktózy může u koček vyvolat průjem. Ideální je speciální kočičí mléko se sníženým obsahem laktózy, které je navíc přirozeným zdrojem vápníku a vitamínů.


7. Nejen malé kočky mají rády rozmanitost. Kombinujte proto vícero forem krmiv jedné značky (konzervy, kapsičky, granule, vaničky) a střídejte různé příchutě (drůbeží, jehněčí, hovězí, kuřecí).


8. Chuť koček není uzpůsobená pro cukry. Rozmazlování lidskými pamlsky (čokoláda, bonbony) kočkám škodí.


9. Dřív, než použijete jakýkoli vitaminový preparát, poraďte se s Vaším veterinářem. Do hotového krmiva není nutné přidávat žádné jiné výživové doplňky.


10. Kočky raději nekrmte v blízkosti jejich záchodů (protože ani ve volné přírodě by nepřijímaly potravu blízko místa, kde se vyprazdňují).


Tipy na výběr vhodného krmiva


Rychle rostoucí koťata potřebují rozhodně jinou stravu než starší kočky. Je proto velice důležité, jaké krmivo zvolíte. Každá porce musí obsahovat všechny potřebné výživné látky. Musí mít také správnou konzistenci, aby ho kotě mohlo snadno rozžvýkat a strávit. V neposlední řadě musí krmení i dobře chutnat.


Zdroj: Whiskas.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
vzali jsme si kotě, které bylo zvyklé na whiskas. Ihned jsem granule vyhodila a pořídila kvalitnější https://www.zooo.cz/anka-cat-low-ash-10kg-P9864/. kotě si je hned zamilovalo a do dnes jí je kupuju.
Obrázek uživatelky
profil
Naše kočky a kocouři a to jich máme vlastních 5 a 3 krmíme venkovní milují Whiskas suché krmení. A jedne náš kocourek má rád buchty a to všeho druhu.
Obrázek uživatelky
profil
Macík na Friskies vyrostl a jiné krmení odmítá.
Jana
Obrázek uživatelky
profil
Proboha jenom nekrmit Whiskas,Friskies a jim podobné!!! Smajlík Jsou to nekvalitní krmiva ať reklama říká cokoli!!!
Obrázek uživatelky
profil
jen nesmíme zapomínat, že ač takto roztomilá mají jednu nevýhodu. Podřídí a vychovají si ony nás, nikoliv my jeSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles