Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tajemství krétské diety

13. 04. 2010 | Diety

O důležitosti stravy a její skladby pro lidský organismus psal už nejslavnější řecký lékař a zakladatel moderní medicíny Hippokratés. V posledních létech se publikace, věnující se stravovacím návykům, staly na knižních pultech doslova hity, tomuto tématu se věnují na světě stovky časopisů, lékařské a vědecké týmy složitě hledají přímé i nepřímé souvislosti mezi jídlem a zdravím člověka, případně celých národů.


A tak víme, že různými druhy rakoviny či kardiovaskulárními chorobami jsou lidé, žijící kolem Středozemního moře, postiženi několikanásobně méně než zbytek Evropy. Nejlépe ze všech těchto národů dopadli při výzkumech Kréťané.


starenkaDožívají se v záviděníhodné kondici vysokého věku a to i přes fakta, že například kouří více než je v západní Evropě obvyklé a ke skleničce pálenky mají blíže než je zdrávo. A tak se klasická krétská strava, kterou se živí obyvatelé ostrova skoro beze změny už pár tisíc let, stává celosvětovou módou. Dlužno říci, že módou nesmírně užitečnou.


Co je vlastně základem tzv. krétské diety?


Je to jednoduché jako život sám. Kréťané jedí prostě to, co jim jejich ostrov poskytuje. Základem jejich stravy je chléb, bílý kozí nebo ovčí sýr "feta" (podobný je tomu náš balkánský sýr), zelenina, olivy, ovoce (zejména hroznové víno a pomeranče) a především - olivový olej.


kretaKréťané mají neuvěřitelnou spotřebu pětadvaceti litrů olivového oleje na hlavu a rok, čímž jsou jednoznačně na prvním místě na světě. Jen tak pro zajímavost - spotřeba olivového oleje v České republice je tak mizivá, že je statisticky neměřitelná.


Panenský olej z oliv - z prvního lisování - má nazelenalou až zelenohnědou barvu a kudy teče, tudy léčí či hojí. Kréťané jím polévají onen bílý sýr sypaný bazalkou, při přípravě salátu jím rozhodně nešetří, používají jej při všech kuchyňských úpravách zeleniny i masa, a dokonce jím léčí i různé kožní nemoci. Sami tvrdí, že tento olej pomáhá při všech problémech - od dětských kolik až po stařeckou ochablost. Olivový olej je prostě oním zázračným krétským elixírem života.


Zdroj: Greece Tours.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
na nic italskeho, olivovy olej kupuju kretsky Lyrakis, doporucili nam ho tenkrat na dovolena a opravdu je nejlepsi. Krasne husty a ma vybornou chut
Obrázek uživatelky
profil
Znovu opakuji, ty kupované v supermarketech u nás nejsou to pravé, skutečně nejlepší je se zásobit přímo u zdroje.
Obrázek uživatelky
profil
TAM JSEM NEBYLA ALE JE TO KRÁSA
Obrázek uživatelky
profil
používám ho taky.Ale než jsme si zvykli na jeho jinou chuť,tak nám to trvalo.
Obrázek uživatelky
profil
Souhlasím s gerberkou, vůni má teda dost divnou, takže pokud vím, že je v nějakém jídle tenhle olej, tak se zaměřuju spíše na tu divnou vůni a ani nevnímám tu chuť.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles