Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 01.06. 2024
Dnes má svátek Laura
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Teddy králíčci

5. 07. 2010 | Zvířátka

Králíčkové se uvádějí jako domácí zvířata hned za kočkami a psy. Jsou to ovšem zcela jiná zvířata. Králíci v přírodě hrají úlohu kořisti, zatímco kočky a psi jsou šelmy. Jejich pohled na svět je odlišný a chování také. Mají v přírodě mnoho nepřátel, proto jsou od přírody plaší a velice rychle prchají.

Když se k němu prudce skloníte, například když ho chcete zvednout, může se králíček k smrti vyděsit. Připomínáte mu totiž dravého ptáka, který se k nim takto shora přibližuje. Tento instinkt, to znamená prchat, pokud se blíží nebezpečí seshora, je u králíčků hluboce zakořeněn. Také se vzájemně varují před blížící se hrozbou prudkým úderem zadní packou o zem.

 

Teddy králíček

Byl nedávno vyšlechtěn v západní Evropě z dosud známých dlouhosrstých zakrslých plemen. Jsou to krásní chlupatí huňáčci s nádhernou, velmi dlouhou a hebkou srstí, která se snadno udržuje. Mají úžasnou přátelskou a mazlivou povahu, jsou velmi hodní a klidní i v králičí pubertě, která jinak dává zabrat všem chovatelům králíčků. Hmotnost dospělého Teddy je mezi 800 g a 1700 g. Teddy králíčci jsou inteligentní mazlíčci a rádi se předvádějí. Teddíci se dožívají přibližně 8 let, při dobrém zacházení i 10 let.

 

Péče o Teddyho

Teddíci se od jiných zakrslých králíčků odlišují především tím, že mají nádhernou, hustou a dlouhou srst. Ta však vyžaduje pravidelnou  péči. Několikrát týdně je vhodné králíčka pročesat hřebenem nebo speciálním kartáčkem. Na tuto proceduru je nutné zvykat králíčka již odmala.

Králíčkovi je také nutné pravidelně zastříhávat drápky kleštičkami na nehty. Pokud si zpočátku na stříhání drápků sami netroufnete, je lepší požádat o pomoc zkušeného veterináře. Dvakrát do roka nechte králíčka očkovat proti králičímu moru a myxomatóze. 

 

Potrava pro Teddy králíčky

Základem je seno, voda, granule nebo granule mícháné s jádrem. Nejjednodušší je zakoupit si již hotově namíchané krmení ve zverimexech. Většina krmení bývá mícháná ještě se sušeným ovocem (banány, papája, kokos, šípky, atd.). Na broušení zubů je dobrý tvrdý celozrnný chléb nebo větvičky ovocných stromů. Někdy můžete dát králíčkovi čerstvé ovoce -jablíčko nebo jahody. Králíčci milují mrkev, ale pozor na průjmy.

Někdy můžete králíčkovi natrhat na louce, kam nechodí pejsci, jitrocel, který hodně milují, ale jen v malém množství, mohl by se nafouknout a zemřít.

 

Co budete pro Teddíka potřebovat

Než svého miláčka přinesete domů, měli byste mu připravit klec. Rozměry klece záleží na tom, na jak dlouho králíčka vypustíte proběhnout. Minimum by však měla být délka 90 cm, doporučuje se délka 1 m. Ideální podestýlka do klece je seno. V žádném případě však králíčka nepodestýlejte hoblinami. Hobliny se králíčkům snadno zacuchají do srsti, práší a králíček s nimi udělá hrozný nepořádek. Pokud se Váš králíček naučí chodit na záchod do jednoho rohu klece, je ideální rohový záchůdek, do kterého dáte např. stelivo Cats Best. Nejen že to pro Vás bude pohodlnější, protože záchůdek můžete i vypláchnout, ale stelivo v záchůdku navíc pohltí všechny nepříjemné pachy. Lepší než plastové jsou misky keramické. Králíček je tak snadno nepřevrhne a taky je nemůže okousávat. Jesličky na seno nejsou nutné. Seno králíčkovi můžete dát i na hromádku někam do klece, ale seno v jesličkách si králík tak snadno neznečistí a navíc bude mít v kleci víc místa. Hřeben a nůžky jsou potřeba na úpravu a údržbu srsti. Když má králíček v srsti něco zacuchaného tak, že to nejde vyčesat, použijte nůžky. Vašemu králíčkovi můžete také pořídit vitamínové a minerální doplňky jako jsou například minerální lizy nebo přípravky, které se přidávají přímo do jídla nebo pití (Rabitin, Acidomid).

 

Do České republiky byli dovezeni první Teddy začátkem roku 2006 a díky skvělé povaze, atraktivnímu vzhledu - malý medvídek, získávají stále větší oblibu. Plemeno bylo vyšlechtěno v západní Evropě ze spojení angora, liščí a barevný zakrslý králík. Teddy se vyskytuje nejen jako zakrslý krátkouchý králíček s ušima vztyčenýma, ale také jako beránek s ušima dolů. Teddy beránci jsou ještě mazlivější a klidnější povahy než teddy králíčci. A přestože bývají o trochu  těžší, nacházejí díky své povaze také velkou oblibu. 

 

 

Markéta – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Teddy králíčci:

Teddy králíčci
Teddy králíčci
Teddy králíčci
Teddy králíčci
Teddy králíčci
Teddy králíčci
Teddy králíčci
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Mám zvířata ráda, ale zatím je domů nechci. Stačí nám kocourek-tulák, který si nás vybral sám a usadil se u nás. Když jedeme na dovolenou, máme s ním starosti.
Úplně stačí starost o kytky a zahradu, někomu vždycky musíme říct, aby zaskočil zalít..
Obrázek uživatelky
profil
celkem nezajímavý článekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
králíčkové se mě moc líbíSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
ten musí být úžasnejSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hm, tak v článku o fretkách je, že jsou to po psovi a kočce třetí nejoblíbenější domácí zvířátka. A tady zase čtu, že po psovi a kočce je třetí nejoblíbenější králík. Příště se asi dočtem, že třetí je křeček a pak budou asi na třetím místě třeba andulky , rybičky, či snad želvy a potkani?
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles