8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tradiční vs. čínská medicína v léčbě alergií

14. 12. 2009 | Nemoci
Alergická rýma postihuje celosvětově 500 milionů obyvatel a astma 300 milionů. V posledních desetiletích se počet alergiků ve vyspělých zemích zdvojnásobil. Umí si s těmito obtížemi západní medicína poradit? A jak je na tom ve srovnání s tou východní?


Příčina nárůstu alergií stále není jasná a ani preventivní opatření nejsou dostatečně účinná. Největších pokroků bylo v posledních desetiletích dosaženo v léčbě. Byly vyvinuty léky pro místní podání na sliznice. Pro astma to jsou léky inhalační. Tímto způsobem jsou minimalizovány nežádoucí vedlejší účinky léků. U závažnějších forem alergie a astmatu jsou však mnohdy nutné vysoké dávky léků a někdy je nutné i podání celkové. To při podávání některých léků vede při dlouhodobém užívání k závažným vedlejším účinkům. Platí to zejména pro hormonální léky, tzv. kortikoidy. Ve snaze vyhnout se nežádoucím účinkům klasické léčby jsou stále hledány další léčebné možnosti.


Hledání východním směrem

K nim patří i tradiční čínská medicína. Je to celý systém teorie, diagnostiky a léčby, který je v zemi svého původu znám a používán celá staletí. K léčebným prostředkům patří bylinné extrakty, akupunktura, ale i léčba duše. Pacient je hodnocen a vnímán jako celek těla i duše a stejně je přistupováno i k léčbě. Vedlejší účinky používaných prostředků jsou většinou zanedbatelné.

V posledních letech proběhlo několik vědeckých studií s bylinnými extrakty čínské medicíny. Studie srovnávaly jejich účinek s účinky klasické léčby u astmatu a potravinové alergie. Zkoumán byl také mechanizmus, jakým bylinné léky působí. Prokázán byl protizánětlivý účinek, uvolňující účinek na hladké svaly a imunomodulační vlastnosti. Většina studií dopadla pro čínskou medicínu dobře, léky byly účinné a vedlejší účinky minimální.


Čínská medicína: přijme ji Západ vůbec někdy?

Ve Spojených státech amerických probíhají nyní dvě klinické studie s čínskými bylinnými preparáty na léčbu astmatu a potravinové alergie. Zúčastní se jich také děti. Pokud se prokáže účinnost a bezpečnost této léčby i u dětí, bude to vítaným doplněním nebo alternativou léčby klasické.

Při uplatňování výsledků studie v praxi je však třeba velké obezřetnosti, protože ne všechny preparáty čínské medicíny projdou takovými testy a výsledky zkoušení jednoho léku nelze zobecňovat na všechny léky čínské medicíny. Další úskalí může být v malé zkušenosti evropských a amerických lékařů s tímto druhem léčby.

 

Zdroj: Bez-alergie.cz

 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
berme ich vážne
Obrázek uživatelky
profil
ti vědí co a jak, to je ta tisíciletá praxe.SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
činania to s liečbou vedia
Obrázek uživatelky
profil
V Číně je mnoho vzácných rosltin, které pomáhají, to by bylo, aby nebylo něco pořádného vyzkumáno, co by pomohlo mnoha lidem.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles