Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vitamín B aneb malý zázrak

8. 04. 2011 | Nemoci

S kým se můžete poradit o své výživě a jejím případném doplnění tak, aby to bylo ku prospěchu Vašemu zdraví? Nejlépe uděláte když ke konzultaci využijete profesionály - nutriční terapeuty.


Vitamín B


Vitamin B je znám od roku 1912.  Pod značením vitamín B je obvykle chápán komplex vitamínů skupiny B, které jsou velmi důležité pro správnou funkci metabolismu, tedy spolupůsobí při přeměně živin získaných z potravy na složky potřebné pro náš organizmus. Vitamíny skupiny B jsou rozpustné ve vodě a potřebujeme je doplňovat průběžně.


vitaminyV potravě jsou jejich zdrojem maso, sýry, kvasnice, obiloviny, luštěniny a ořechy. Liší se však podle druhu vitamínu – některé tedy získáme spíše z obilovin (Vitamín B1 – thiamin), jiné hlavně z masa (Vitamín B12 – kobalamin). „Pokud není jisté, že je třeba doplnit konkrétní vitamín skupiny B, je rozumné dbát na jejich komplexní konzumaci – tedy pestrou stravou obsahující všechny jejich zdroje“ uvádí z České asociace sester Tamara Starnovská, nutriční terapeutka.


U koho je největší riziko nedostatku vitamínu skupiny B? A v jakém věku nejvíce? Riziko nedostatku vitamínů skupiny B souvisí se stravovacími zvyklostmi a skladbou jídelníčku – pokud při redukčním režimu vyřadíte z jídelníčku zcela pečivo a to více dní, bude Vám chybět více vitamínů skupiny B. Stejně tak u osob, které nekonzumují maso je nedostatek vitamínu B12.
Pokud člověk bude jíst smíšenou stravu - o by člověk měl jíst za potraviny, aby uváděný vitamín nahradil?


Smíšenou stravu – maso, pečivo, luštěniny, občas doplnit různé druhy ořechů. „Obecně platí, že jednostranné stravování, kdy pořád „točíme“ stejná jídla vede k nedostatkům v množství minerálních látek a vitamínů“ uzavírá nutriční terapeutka Tamara Starnovská.


Mají smysl doplňky stravy nebo to je jenom vyhazování peněz?


vitaminDoplňky stravy mají smysl tehdy, kdy je jisté, že jiným způsobem příslušné látky doplnit nemohu – tedy v nemoci, případně v situacích kdy dlouhodobě nemohu jejich zdroje konzumovat. To může nastat v případě redukčního režimu s nízkým podílem obilovin a luštěnin, nebo v situaci kdy je celkový příjem stravy snížen – například pro potíže s její konzumací (například jíte jen ½ či méně běžné porce).


Skupinou rizikovou jsou i osoby ve vyšším věku, kdy je časté celkové snížení konzumace jídla a zúžení výběru používaných potravin na několik málo druhů, často ještě zhoršené omezením či vyloučením masa z jídelníčku.


Zdroj: www.cnna.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
naozaj ...nevytrieďovať žiadne jedlá a tá pestrá strava dokáže zázraky
Obrázek uživatelky
profil
souhlasím, že každé tělo je jedinečné. Nedávno mě bolela hlava a doma jsem nenašla ibalgin. Zato vitamín B byl první, na co jsem natrefila. Byla jsem hodně překvapená, že mi od bolesti pomohl...
Obrázek uživatelky
profil
naši předci umírali na nemoci spojené s úbytkem vitamínů a minerálů.O cholesterolu ani nemluvím. Neříkám, že chemie je nějak dobrá, ale ne vždy může tělo zpracovat vitamíny a živiny. Každé tělo je jedinečné a má i jedinečné problémy. Spousta starých lidí má problémy s klouby, neříkám, že by tyto problémy vyřešily kolagenové preparáty, ale určitě pomůžou. Hlavně proto,že kolagen jiným způsobem do těla nedostaneš. Sice je v masu, ale tepelným opracováním se ztrácí a jen syrové maso asi jíst nebudeš Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles