Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Za Andělem Páně na Kašperk

27. 10. 2011 | Česká republika
Z novodobých pohádek patří Anděl Páně (2005) k mým nejoblíbenějším. Úsměvný příběh o napravování hříšníků s andělem Petronelem (Ivan Trojan) a čertem Uriášem (Jiří Dvořák) byl z větší části natáčen v šumavském podhůří a na hradě Kašperk. Když jsme pro letošní májový pobyt na Šumavě vybrali Kašperské Hory, byla návštěva míst, kde pohádka vznikala, samozřejmostí.

Kašperské Hory, příjemné letní i zimní turistické letovisko, jsou proslulé zejména těžbou zlata. Leží 10 km jižně od Sušice v nadmořské výšce 740 metrů. Můžeme zde navštívit muzeum Šumavy nebo historických motocyklů.

Výlet zahájíme na náměstí s kostelem sv. Markéty a renesanční, barokně upravenou radnicí. Rozcestník nám nabízí několik vycházkových okruhů (mapku si ev. můžete vyzvednout ve zdejším infocentru).

My si v tuto chvíli zvolíme modré psaníčko a náměstí opustíme Vimperskou ulicí. Mineme budovu základní školy, bývalé německé reálky. Naproti ní je kaplička sv. Antonína, jedna z mnoha místních barokních kaplí. Zanedlouho přijdeme k další kapličce Dvanácti Apoštolů, v zatáčce u silnice. Toto je důležitý orientační bod, k němu nás přivede cesta při návratu z hradu. Zatím však pokračujeme ještě asi 150 metrů po silnici, než z ní odbočíme vlevo na polní cestu. Kromě modrého psaníčka je cesta značena i symbolem vycházkového okruhu - obrázek hradu.

Stoupáme nejprve kolem pastvin a následně lesem. Před vrcholem na levé straně cesty stojí bunkr - lehké opevnění vzor 37. Tato opevnění byla budována před II. světovou válkou proti hrozícímu nebezpečí ze strany fašistického Německa.

Na konci stoupání se k nám připojí červená značka a společně dojdeme do osady Žlíbek. Voda z pramene při cestě je svedena do žlabu vytesaného z kmene stromu - viz foto. U opravené kapličky si můžeme odpočinout na lavičce.

Ze Žlíbku pokračujeme vlevo po žluté značce. Cesta lesem nás přivede na Pustý Hrádek (925 m). Jde o zbytky původního kamenného předsunutého opevnění hradu Kašperk. Toto místo je položené výš než samotný hrad a je odtud určitě nejkrásnější pohled na hrad a panorama šumavských kopců.

Kamenitým lesem sestoupíme do sedla pod hradem.

Kašperk nechal postavit český král a římský císař Karel IV. a je nejvýše položeným královským hradem v Čechách. Při pohledu na mohutné zdi hradu, který byl vybudován na nepřístupném místě uprostřed lesů za pouhých pět let (1356-61) se samo nabízí srovnání s časovou náročností současných staveb, vznikajících za použití nejmodernější techniky a přitom zfušovaných tak, že nevydrží bez úhony jedinou zimu...

Hradní posádka Kašperku měla tři úkoly: chránit zdejší zlatonosný revír, střežit hranici se sousedním Bavorskem a zabezpečit provoz na obchodní cestě, tzv. Zlaté stezce.

Při vstupu do nádvoří se nám  vybaví záběry z pohádky Anděl Páně. Filmaři si ho upravili pouze přidáním studny a kapličky, u níž se chystala svatba mezi panem správcem a Dorotkou.

V interiéru hradu však natáčecí místa nehledejte. Chodba s pavlačí, pokojík Dorotky či kuchyň jsou na Českém Šternberku. Zmiňuji se o tom v článku Naučná stezka rytíře Jana Kryštofa Šice (zveřejněn 3.10.2011).  Vězení, do něhož je uvržen Maxmilián i Dorotka, a též tržiště, kam chodí klíčnice na nákupy, byly točeny na Křivoklátu.

Po prohlídce Kašperka se vrátíme k rozcestníku do sedla pod hradem. Pro návrat do Kašperských Hor můžeme zvolit buď zelenou značku nebo setrvat na našem modrém psaníčku. Podle něj tedy asi 100 m pod hradem odbočíme vlevo a lesem dojdeme do osady Kavrlík. První zmínka o osadě je z roku 1426, býval zde důl na zlato. Dnes tu nalezneme barokní kapličku a naproti ní typické horské stavení s polovalbovou střechou, bohužel však ve velmi zchátralém stavu. Přes pastvinu a Opolenecký potok dojdeme ke kapličce Dvanácti apoštolů, zmiňované v úvodu. Po silnici se vrátíme do města.

V pohádce Anděl Páně se rovněž objevuje bílý románský kostelík sv. Mořice. Tato půvabná stavba se nachází na kopci Mouřenec nad obcí Anín (sklárna s tradicí výroby křišťálu, možnost prohlídky). Patrně tím, že děj pohádky se odehrává v zimě, nabyla jsem dojmu, že kostelík leží na téměř holém návrší. Když jsme k němu po červené značce z Anína vystoupali, překvapilo mne, jak je ukryt za košatými (olistěnými, byl květen) stromy. V podstatě bych ho nepoznala! Po návratu z dovolené jsme si ihned pustili filmovou pohádku, abychom čerstvé dojmy a nově získané fotografie porovnali. A opravdu, byl to onen kostel, jen jak to obvykle bývá, ve filmu - a v reálu - vypadá řada věcí jinak :-)

Až někdy zavítáte na Šumavu, určitě si návštěvu těchto míst nenechte ujít.


Popisovaný okruh má cca 8,5 km

Doporučená mapa: KČT 65 - Šumava-Povydří

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkný výlet Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
V létě o dovolené se tam určitě podíváme.SmajlíkJezdíme už víc let do Srní,tak to nemáme dalekoSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
a moc hezky napsanéSmajlík..
Já Šumavu neznám,nějak to nevychází tam zajet..děkuji alespoň za zprostředkovanou podívanou...Snad už konečně zajedeme na Šumavu příští rok ...
Obrázek uživatelky
profil
ale na hradě ne. Určitě se tam podíváme. Pěkná pozvánka.SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Ještě jsme tam nebyli,ale máme to v plánu na letní dovolenou.Pojedeme zase na Šumavu,tak Kašperky jsou už v plánu,kam se chceme ještě podívat.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles