Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

České ženy středního věku mají nejlepší zuby ve střední Evropě

10. 04. 2010 | Nemoci

České ženy mezi 40 a 59 lety pečují o své zuby nejlépe v porovnání se ženami stejné věkové kategorie z celé střední Evropy. Společně se Slovenkami nejčastěji vyhledávají péči zubního lékaře a jen vzácně mají v tomto věku zubní protézy.


Přestože 77 % z nich považuje za velmi důležité udržovat své zuby zdravé především kvůli pěknému vzhledu, pouze 12 % si myslí, že péče o zuby je součástí každodenní péče o krásu. Toto jsou výsledky průzkumu provedeného v pěti evropských zemích. 90 % českých žen středního věku chodí pravidelně k zubnímu lékaři na preventivní prohlídky.


cisteni-zubuVětšina českých žen považuje prevenci zubních problémů za velmi důležitou: 90 % z nich absolvuje zubní prohlídku minimálně jednou ročně. V tomto směru české a slovenské ženy zdaleka předstihují ženskou populaci ostatních zemí, ve kterých byl prováděn průzkum: jen o něco více než polovina maďarských, chorvatských a slovinských žen navštěvuje zubního lékaře pravidelně, a třetina z nich vyhledá stomatologickou ordinaci až při vážných potížích.


Vzhledem k vysoké úrovni kultury péče o zuby mezi českými ženami není překvapující, že jejich zuby jsou v regionu v nejlepším stavu: ve zkoumané věkové kategorii se 51 % ženské populace podařilo zachovat si všechny vlastní zuby, 46 % má částečné náhrady a pouze 3 % potřebují kompletní zubní protézy. V důsledku toho české ženy vykazují nejméně zubních onemocnění souvisejících se stárnutím.  „Ústní hygiena je spíše zdravotní než estetickou záležitostí" – domnívá se většina žen.


Průzkum rovněž ukazuje, že 77 % žen žijících v uvedeném regionu si myslí, že zuby jsou z hlediska fyzického vzhledu nejvýznamnější, dokonce ještě důležitější než vlasy, hebká pleť či kvalita nehtů", uvedla Běla Doubravová. Oproti tomu je překvapivé, že většina žen nepovažuje péči o zuby za součást běžné kosmetické rutiny. V tomto ohledu jsou však české ženy rovněž na předním místě: na rozdíl od pouhých 6 % regionálního průměru si 12 % české ženské populace myslí, že zubní péče tvoří součást každodenní kosmetické činnosti.


Tyto údaje naznačují, že ženy žijící v hodnoceném regionu by spíše než do kategorie krásy zařadily problematiku kvality zubů do kategorie zdraví: uvažují o zubech spíše v lékařském než estetickém kontextu. České ženy ve věku nad 40 let jsou onemocněním zubů postiženy méně. České a slovenské ženy mohou být na sebe hrdé: díky pravidelným návštěvám zubního lékaře se u nich v posledních dvou letech obtíže jako zubní kámen a citlivost zubů vyskytovaly méně, než činil průměr v celém regionu.


zdrave-zubyNa druhou stranu je v těchto dvou zemích výrazně vyšší počet výskytu zánětu dásní, zubních kazů, ztráty zubů a paradentózy. To může být následkem nejen pravidelných návštěv stomatologa, při kterých jsou tyto problémy obvykle zjištěny, ale i celkově lepšího stavu zubů věkové skupiny 40-59 let: tím, že se lépe starají o zdraví svých zubů, se u nich tyto obtíže začínají objevovat až v pozdějším věku. To je opět o důvod víc věnovat pozornost prevenci stárnutí zubů.


"Použití vhodné zubní pasty a správného postupu při čištění zubů velmi pomáhá při prevenci stárnutí zubů a dásní" - říká MUDr. Veronika Doksanská. Stomatoložka také upozornila na skutečnost, že zejména ve starší věkové skupině by se měla věnovat pozornost prevenci, protože nedostatečná ústní hygiena může vést k zubním onemocněním a parodontopatiím poškozujícím zdraví celého organizmu.


Příznaky stárnutí zubů z pohledu stomatologa


V průběhu stárnutí dochází ke snižování slinotvorby, ke ztenčení mukodermální membrány ústní dutiny a ke zhoršení eroze skloviny. Zvyšuje se počet zubních kazů, výplní a protéz, vznikem citlivosti na chlad a teplo roste citlivost zubů. V důsledku ústupu dásní dochází k obnažení zubních krčků, úbytku kostního lůžka a následné zubní viklavosti, zvyšuje se výskyt zánětu dásní a periodontálního onemocnění.


Výsledky vědeckého výzkumu dokazují, že výskyt zubního kazu, eroze skloviny, rozličných zubních a periodontálních abscesů (např. gingivitidy, periodontitidy, recese dásní), jakož i tvorba zubního kamene stoupá úměrně s věkem. Kromě toho ve stáří zuby ztrácejí přirozenou bělost a roste i jejich citlivost.


Přesto se lze účinně bránit rozvoji uvedených problémů a udržovat naše zuby zdravé i ve vyšším věku. Dnes jsou nejdůležitějšími nástroji ústní hygieny zubní kartáček, zubní pasta, ale i zubní nit a mezizubní kartáčky. Rozdíl je však v tom, jak a čím se zuby čistí. Jde o správnou techniku čištění zubů a vhodně zvolenou zubní pastu pro náležitou prevenci problémů, které vyplývají ze stárnutí ústní dutiny a zubů.

Zdroj: Signalweb.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
ja používam len ultra mäkkú kefku
Obrázek uživatelky
profil
Pekný článok treba mať kvalitnú dobrú zubnú kefku.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Také používám kartáček Curaprox, myslím, že je nejlepší - doporučila mi ho paradentoložka a na pastě určitě nezáleží. Lepší je koupit si dobrou ústní vodu na vyplachování než předraženou zubní pastu.
Obrázek uživatelky
profil
Mě říkala zubní hygienička,že zubní pasta není vůbec potřeba,že je to spíše pro lepší pocit na osvěžení dechu.Chce to měkký kartáček já používám Curaprox ultra soft 5460.A můžete si čistit zuby třeba u televize,stačí, když si kartáčkem řádně zuby vyčistíte od plaku.
Obrázek uživatelky
profil
Pravdou ovšem je, že je třeba se poradit se stomatologem, jaký používat, ne každý se hodí, já musím používat měkký.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles