Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Mléko prospívá při osteoporóze. Při žaludečních vředech ale moc ne

12. 08. 2009 | Nemoci
U osteoporózy je jedním z léčebných postupů i dostatečný přísun vápníku. Ten se ve větším množství vyskytuje například v mléce a mléčných výrobcích. Některá onemocnění ale pití mléka znemožňují. Pak může být výskyt například alergie na mléko a zároveň osteoporózy docela tvrdým oříškem. I ten se ale dá rozlousknout.

Intolerance laktózy


Jednou z nejčastějších příčin, proč nemůže pacient pít mléko, je tzv. intolerance laktózy. Toto onemocnění je způsobeno chyběním nebo Mléko prospívá při osteoporóze. Při žaludečních vředech ale moc nesníženým množstvím laktázy ve sliznici tenkého střeva. Enzym laktáza štěpí laktózu neboli mléčný cukr. Deficit laktázy je v naší populaci poměrně častý, postihuje okolo 5–15 % obyvatelstva, a může být vrozený nebo získaný. Důsledkem deficitu je intolerance mléka a mléčných výrobků s typickými obtížemi, mezi něž patří hlavně průjem, plynatost a střevní křeče po požití mléka. Obtíže jsou různě intenzivní, u některých pacientů je jen částečný deficit, který stačí na zpracování menšího množství laktózy. Obvykle jsou pacienty lépe snášeny kysané mléčné výrobky a sýry.

Alergie na mléčné výrobky


Dalším onemocněním, při kterém se nedoporučuje mléko, je alergie na mléčné výrobky. Při ní se po požití mléka u pacienta objeví svědící vyrážka.

Žaludeční vředy


Vředem rozumíme slizniční defekt, který vzniká v žaludku nebo ve dvanáctníku samonatrávením sliznice vlastní žaludeční šťávou. Pokud se tedy zvyšuje množství žaludeční kyseliny v žaludku, stoupá riziko vzniku onemocnění žaludečními vředy. Žaludeční sliznice se pak může zanítit i na podkladě bakterie – Helicobacter pylori. Ač se může zdát logické, že se po napití mléka částečně zneutralizuje kyselost žaludeční šťávy, lékaři tento postup nedoporučují. Při nadměrném pití mléka totiž může dojít k tzv. kalcifikaci neboli zvápenatění vředu, což s sebou potom nese větší riziko jeho prasknutí. Takový vřed totiž není už tak "pružný".

Vápník nejen v mléce


Pokud pacient nemůže z jakéhokoliv důvodu pít mléko, je třeba, aby si přísun vápníku zajistil pomocí jiných potravin. Mezi potraviny s vysokým obsahem vápníku patří zejména mák, ořechy, luštěniny, sezamová semínka, špenát a sója. Možností je ale i přijímat vápník ve formě kalciových tablet, které se buď polykají, nebo se jako šumivé tablety rozpouští ve vodě.

Čtěte také:
Víte co obsahuje sklenice mléka?
Není mléko jako mléko

Zdroj: Osteoporóza.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Každý zjistí sám, co mu vyhovuje a to potom následně konzumuje.
Obrázek uživatelky
profil
nepiji.Tak to alespoň nahrazuji jogurty a sýry.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles