Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Šetrná léčba přírodními bylinnými sirupy vhodná nejen pro děti

5. 10. 2008 | Nemoci
Již jste o bylinných sirupech slyšeli a nebo je dokonce používáte? Bylinných sirupů je celá řada. Jejich výhodou je, že jsou velmi účinné a přesto šetrné k vašemu tělu. Byliny dokáží velmi efektivně pomáhat. Bylinné sirupy jsou i v dnešní době vyráběny podle tradičních receptur, avšak při současném použití nejmodernějších poznatků a technologií.
Sirupy neobsahují alkohol, což je výhoda, kterou oceníte právě u dětí. Sirup je možné podávat lžičkou nebo jej lze rozpustit ve vodě, čímž získáte velmi chutný nápoj. Opatrně s přídavkem sirupů do horkých čajů, protože některé bylinky netolerují teplotu nad 40°C, a proto je není vhodné aplikovat do vroucí vody.
Připravili jsme pro vás některé zajímavé sirupy. Vybrali jsme jich pouze šest, ale nabídka je daleko širší. Velmi dobrou nabídku naleznete na webových stránkách Dary přírody.


Bylinné sirupyEchinacea kořen sirup

Tato indiánská léčivka zvyšuje produkci buněk, které jsou v těle odpovědné za imunitní odpověď (granulocyty, magrofágy, T-lymfocyty, NK buňky). Echinacea má okamžitý nástup reakce. Síla reakce je podmíněna velikostí dávky a dobou podávání. Vhodné je  třapatku používat preventivně, účinná je však také při již probíhající nákaze, kdy má téměř okamžitý účinek. Echinacea je jednou z mála bylinek, které účinkují také proti onemocněním virového původu. Dále působí proti plísním a nejrůznějším zánětům. Ne zcela správně lze o třapatce říci, že je silným přírodním antibiotikem.


Rakytníkový sirup

Jedná se o bylinu s velmi širokým spektrem účinku jejíž domovinou je Kavkaz a střední Asie. Jde o velmi významnou bylinku, která provází člověka a jeho snahy léčit již tisíce let. Zejména v posledních deseti letech však byla tato bylina podrobena klinickému testování po celém světě. Užívanou částí rakytníku je plod. Má protisklerotické účinky, pomáhá léčit žaludeční onemocnění i vředy, hojí sliznice. Podporuje výkonnost při fyzické i psychické zátěži. Pro vysoký obsah biologicky aktivních látek se doporučuje pro těhotné ženy. Rakytník je velice silný biogenní stimulátor. Tlumí bolesti, zlepšuje krevní oběh, podporuje hojení tkání, zvyšuje odolnost organismu, podporuje imunitu. Pomáhá odbourávat toxické a škodlivé látky z těla. Používá se také při kloubních potížích, zejména léčí revma a dnu. Rakytník je bohatý na přírodní vitamín C, organické kyseliny, stopové prvky a mnoho dalších cenných látek.


Jitrocelový sirup

Jitrocel patří k nejrozšířenějším rostlinám na Zemi. V přírodním léčitelství byl používán v Číně již před třemi tisíci lety. Účinek je velmi široký, ale využívá se především na problémy horních cest dýchacích. Jitrocel je osvědčený prostředek při léčbě, ale i prevenci. Chrání sliznice a kůži, snižují jejich dráždivost, ztekucují husté hleny a ulehčují vykašlávání. Jitrocel působí protizánětlivě, snižuje intenzitu a četnost kašle. V neposlední řadě potom jitrocel působí antisepticky a dezinfekčně. Účinně tlumí projevy astmatu. Rozhodně bychom neměli zapomenout na schopnost jitrocele tlumit žaludeční a střevní katar.


PŘI KAŠLI A NACHLAZENÍ

Yzopový sirup

Bylinnkové sirupyYzop lékařský je silně aromatický polokeř s vysokým obsahem silic, organických kyselin, tříslovin a vitamínu C. Působí desinfekčně až antibioticky. V lidovém léčitelství se využívá zejména při zahlenění, zánětu průdušek, kašli, bronchiálních zánětech a účinně tlumí projevy astma. Podobný účinek má také na močové ústrojí. Příznivě působí také v oblasti trávicího traktu proti zánětům, nadýmání a při chronickém střevním kataru. Podporuje trávení, uvolňuje křeče, lehce projímá a působí močopudně. Pro seniory je vhodný k posílení zraku a očistě mozku. Působí také jako mírné tonikum, stimuluje organismus. Za studena podávaný zabraňuje pocení.


Brusinkový sirup

Brusinka obecná, bylinka používaná v přírodním léčitelství pro své výjimečné vlastnosti. Používanými částmi je plod a list. Obsahové látky jsou arbutin, metylarbutin, taniny, flavonoidy, vitamíny C a A, organické kyseliny a další. Používáme je zejména k desinfekci močových cest a k prevenci zánětů močových cest. Aktivně působí v močových cestách i proti virům a jako pomocný prostředek při močových kamenech. V lidovém léčitelství je brusinka používaná ke snížení krevního cukru, při revmatismu a dně. Dále je brusinka používaná k tlumení průjmů, k regeneraci očí, k ochraně před zubním kamenem a zubním kazem.


Meduňkový sirup

Jedná se o bylinu, které na člověka působí sedativně a pomáhá navodit klidný a plnohodnotný spánek. Sirup se používá zejména v případech nervového a fyzického vyčerpání, nespavosti a depresích. Je velice vhodným doplňkem při psychoneurotických obtížích. Meduňka se užívá vedle léčby poruch spánku také při pomalém trávení, nadýmání, říhání a plynatosti. Působí proti bolesti, antibakteriálně, a antivirově.


Šalvějový sirup

Sirup připravený z listu Šalvěje lékařského. Latinský název Salvia pochází ze slova salvare – což znamená spasit, vyléčit. Bylina lidově zvaná babské ucho má v přírodním léčitelství značný význam. Působí proti nadměrnému pocení. Podporuje léčbu při zažívacích potížích (nadýmání, pomalém trávení, říhání, plynatosti). Blahodárný účinek má šalvěj na mozkovou činnost při duševní vyčerpanosti, uvolňuje psychický přetlak, zvyšuje koncentraci a tlumí stařecký třes. Působí protizánětlivě, svíravě a baktericidně, čehož se využívá proti tvorbě zubního plaku.



Zdroj:
MVDr. Hana Vyplelová
www.daryprirody.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Hodně užíváme jitrocelový sirup a šalvěj
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles