Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 06.05. 2024
Dnes má svátek Radoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Léčivá síla přírodních bylinek

25. 05. 2009 | Péče o tělo

Kde všude se dá využít levandule, jejiž přírodní sílu znali již v antickém Římě? Hlavní použití je na kožní problémy, jako popáleniny, modřiny, skvrny, alergie a bodnutí hmyzem.

Problémy nervového systému, jako deprese, nespavost, bolesti hlavy, stres   a vysoký krevní tlak. Žaludeční křeče, zvracení, koliky, plynatost a trávící potíže. Pomáhá při zánětu močového měchýře, astmatu, zánětlivých procesech, infekcích v krku a špatném dýchání.

Levandule je většinou bezpečná pro všechny věkové kategorie, pouze u některých osob trpící sennou rýmou a astmatem může vyvolat alergii.

Citron je výborným zdrojem vitámínu C a navíc dokáže ničit infekce, zastavuje krvácení z drobných poranění a z nosu. Používá se při odstranění bradavic, kuřích ok a drobných výrůstků, dále čistí mastnou pleť. Pomáhá při akné a oparech. Účinný při zanícených dásní a ústních vřídků, při překyseleném zažívání, zánětech kloubů a revmatismu.

Léčivá síla přírodních bylinekProstředek při léčení žilních městků, špatného krevního oběhu a vysokém tlaku. Používá se při nachlazení, chřipce, zánětech průdušech a všech typech infekcí. Citronový olej zbavuje depresí. Může být také použit k mírnému zasvětlení pih a je účinný jako repelent.

Olej může dráždit citlivou pokožku. Nepoužívejte před sluněním. V masážích a koupelových směsích používejte pouze silně zředěný a ne více než několik dní za sebou.

Bylina se silným aroma mentholu, to je máta peprná.
Nejčastěji se používá při trávících potížích, průjmu, žaludeční nevolnosti, zvracení, žaludečních křečích a nevolnosti při cestování. Pomáhá při zánětu průdušek, akné, čistí ucpané kožní pory.

Účinná při bolesti zubů, hlavy a osvědčuje se jako nouzový prostředek u šoku. Působí při svalové a duševní únavě, odstraňuje zápach z úst.

Nepoužívejte zároveň s homeopatiky a během těhotenství. U některých osob může způsobit podráždění pokožky.

Petitgrain aneb pomerančový list je ideální na mastnou pokožku, hlavně při akné, výtečný na vlasy. Někdy se využívá při nadměrném pocení a plynatosti.

Účinný při vyčerpání a nespavosti. Odstraňuje pocity atapie, podrážděnosti, mírné deprese, úzkost.

Heřmánek římský uklidní úzkostné a kolikavé stavy dětí, zmírňuje bolest zubů a uší. Důležitý při léčbě nespavosti, úzkosti a stresu. Účinný při trávicích poruchách , jako špatné trávení, plynatost a nevolnost.

Léčivá síla přírodních bylinekOsvědčil se při bolesti hlavy, zánětech kloubů, svalových bolestech, revmatismu a bolesti nervů. Představuje šetrnou, ale účinou léčbu poranění, popálenin, všech druhů kožních onemocnění včetně vyrážek, zánětů, vřídků, skvrn, alergií, kousnutí hmyzem a omrzlin. Používá se i k léčbě očních problémů, jako únava očí a zánět očních spojivek.

Nepoužívejte během prvních tří měsíců těhotenství, u některých osob může vyvolat zánět kůže.

Santalové dřevo bylo vždy používáno na léčení dýchacích potíží, zánětech prúdušek, suchém kašli a bolestech v krku. Pomáhá jako účinné antiseptikum při všech problémech s močovým ústrojím. Jeho zklidňující, rehydratační a antiseptické účinky pomáhají při léčbě akné suché kůže, olupující se kůže, lupénky, ekzémů a vyrážek. Vůně zbavuje depresí a pocitú úzkosti, zvyšuje sexuální touhu.

Čtěte také:
Kapesní bylinkář
Lékař léčí, příroda uzdravuje
Bylinky se uplatní i v moderní léčbě srdečních chorob


Horazu - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
s tou levandulí můžete mít pravdu, existuje víc druhů asi 20 - i levandule úzkolistá. Všechny jsou nádherné (alespoň podle měSmajlík), rozlišují se hlavně při specifickém použití -třeba aromaterapii, kde se jejich vlastnosti mírně liší.
Jinak je dobré vědět, že klasatá - středozemní, není až tak mrazuvozdorná (do-5°C)
Obrázek uživatelky
profil
Já doma říkám levandule rostlině, která má užší list, tedy úzké listy. Ale stejně si myslím, že je to levandule.
Obrázek uživatelky
profil
napsaný článek, zase jsem o něco chytřejšíSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles