Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jarní očistná pampelišková kúra

31. 03. 2009 | Péče o tělo

Tak jak se na jaře probouzí příroda, probouzí se i náš organismus, musíme mu dopřát očistnou kúru v podobě bylin. Mezi takové byliny patří  i smetanka lékařská v lidovém léčitelství nazývaná pampeliška.

Smetanka lékařská neboli pampeliška

Pampeliška je významná léčivka.  Patří mezi netoxické drogy. Při předávkování vede k pocitům nevolnosti.

Roste hojně na lukách, mezích, pastvinách i jako obtížný plevel v zahradách. Její krásné žluté květy můžeme obdivovat od dubna do srpna někdy také na podzim. Jejím plodem jsou nažky s bílým padáčkovitým chmýřím. Při utržení roní bílou hořkou šťávu, která zanechává po zaschnutí na kůži
tmavé skvrny.

Jarní očistná pampelišková kůra Léčivé účinky

Pampelišková šťáva se používala v dobách minulých, na pihy, žluté skvrny a záněty očí.

Pampeliška je rostlina bez zápachu a má mírně nahořklou chuť. Obsahuje mnoho účinných a léčivých látek. Můžeme ji považovat za léčivku s nejsilnějším účinkem. Obsahuje vitamín C, B, hodně karotenu, jehož množství je srovnatelné s mrkví,  vitamín D, inulín, hořčiny, třísloviny a různé minerální látky.

Příznivě působí na zánět močových cest, ledvinových kamenech, zvyšuje tvorbu a vylučování žluči, čistí játra, léčí žaludek. Dále se dobře uplatní při léčbě cukrovky a má dobrý vliv na dýchací cesty, neboť rozpouští hleny.

Kořen

Léčivý je kořen, který vytahujeme ze země na jaře, od března do dubna.  

Sběr: Kořen musíme po vytáhnutí ze země pořádně očistit od hlíny a umýt ve vodě. Rostlinu po odkapání  můžeme sušit celou nebo ji podélně rozřízneme. Sušíme na tmavém a vzdušném místě. Můžeme taky sušit umělým teplem Do 50°C.  Kořeny musí být pořádně prosušeny, protože snadno plesnivějí a tmavnou. Po usušení balíme do papírových pytlů.

Recept

Čaj: 1 až 2 lžíce sušeného nařezaného kořene krátce povaříme ve 1/4  litru vody a necháme 15 minut vyluhovat. Čaj z kořene pampelišky  dobře čistí játra.

List

Dále sbíráme listy pampelišky před kvetením, od května do září.  Listy pampelišky obsahují velké množství vitamínu C. Jsou výborné k přípravě zdravého chutného salátu.

Sběr: Pampeliškové listy také sušíme, ve vrstvě 5 cm, na stinném a vzdušném místě. Pampeliškové listy můžeme také sušit na slunci, ale při sušení je musíme obracet. Správně usušený list má zelenou barvu a nesmí být tmavý. Usušené listy dáváme do papírových pytlů.

Recepty

Čaj: 1 vrchovatou čajovou lžičku sušených listů zalijeme horkou vodou a necháme 5 min louhovat. Čaj z listů pampelišky pomáhá při žaludečních a ledvinových potížích.

Čaj má silné močopudné účinky, proto se nedoporučuje osobám, které mají velké problémy s ledvinami. Smetanka jako léčivka s nejsilnějším čistícím účinkem, je nejvhodnější na jarní očistu organismu.

Pampeliškový čaj na jarní očistu organismu: jednu až dvě lžičky sušeného kořene a listů povaříme v  ¼ l vody asi 1 minutu. Pijeme 2 šálky denně  po dobu čtyř až šesti týdnů. Po takovéto kúře se budeme cítit svěže a zdravě.

      Marta – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pampeliskovy med používám do čaje, je skvelý a dost tekutý a lepivý,prý se delá i z podbele ale recept jsem jeste nikde nenašla,poradte prosim jestle ho nekterá znáte.díky předem
Obrázek uživatelky
profil
jedna známá užívala i čerstvé květy na zlepšení akné
Obrázek uživatelky
profil
když jsme měli svou velkou zahradu u lesíka, tak jsme vždy trhali květy pampelišek a rodiče z nich dělali med, už si nepamatuju, jakým způsobem, ale býval výborný, mňam.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles