Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Marihuana – konečná, nebo jen přestupní stanice?

9. 10. 2009 | Nemoci
Drogová závislost je celosvětový problém. A Česká republika rozhodně nezaostává, naopak – zaujímá prvenství mezi evropskými zeměmi v počtu mladých lidí majících zkušenost s jakoukoliv nelegální drogou. Navíc mnoho lidí nezůstane "jen" u marihuany nebo jiných měkkých drog.

"Maruška" je populární

Podle projektu ESPAD 2007 bylo zjištěno, že zkušenost s nelegální drogou, zejména s marihuanou a hašišem, má téměř polovina šestnáctiletých! V průběhu studie v roce 2007 se k užití konopí v posledním měsíci přiznal každý šestý student. S tvrdou drogou měl v tomtéž roce zkušenost každý jedenáctý český školák.


Alkohol – marihuana – tvrdé drogy

Podle studie zaměřené na středoškolské studenty ve státu New York probíhá cesta k užívání tvrdých drog v několika stadiích. Na začátku je alkohol, pak následuje marihuana, od které je už jen krok k tvrdým drogám. To ovšem neznamená, že každý, kdo začne pít alkohol, začne i kouřit marihuanu a nutně se dopracuje k užívání tvrdých drog. Pouze čtvrtina studentů pijících alkohol zkusila marihuanu, a čtvrtina kuřáků marihuany okusila tvrdé drogy. Málokdo však přešel z alkoholu rovnou na tvrdé drogy bez toho, aniž nejprve vyzkoušel marihuanu.


Výjimka potvrzuje pravidlo

Uvádí se, že čím častější je kouření marihuany, tím větší je pravděpodobnost užití tvrdých drog. Ze studie vyplynulo, že z každodenních kuřáků marihuany, kteří ji kouřili denně po dobu minimálně tří let, až 73 % zkusilo kokain a 35 % heroin. Naopak pouze jedno procento dotázaných užilo tvrdé drogy bez toho, aniž dříve kouřili marihuanu.

Důvodů, proč zejména mladí lidé začnou experimentovat s drogami, je celá řada. Často droga pomáhá utéct od problémů, zapomenout na nepříjemnou minulost. Mnohem častěji ale za prvotním "ochutnáním" drogy stojí zvědavost, snaha zapojit se do kolektivu a dokázat si svoji dospělost. Kladná zkušenost s jednou drogou vede k často k touze zkusit další. Kam až to může dojít, dokazuje následující zkušenost jednoho mladého člověka: "V patnácti letech jsem vykouřil svůj první joint. Nechtěl jsem být vyřazený z kruhu svých přátel. Dnes si píchám heroin a jsem vyřízený."

Zkuste se proto zamyslet, jak a s kým vaše děti tráví volný čas. Opravdu o nich víte to, co si myslíte, že víte? 


Zdroj: Substituční-léčba.cz


Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Part přinutí kolikrát i silného člověka, aby zkusil a potom není cesty zpět.
Obrázek uživatelky
profil
Jak cigarety,tak tráva a drogy,jsou všechno svinsto.Nejhorší je když to mám na intru všechno kolem sebe.Já sem jen ráda,že ani nekouřím,a do tudlenctoho ničeho nechci spadnout
Obrázek uživatelky
profil
Ještě se na to někde mrknu, to možné povolení by se mi líbilo. Jen nevím, jestli např. astma, nebo kluby nebudou chabým důvodem. Na tyto nemoci je zřejmě dostatek jiných léků.
Obrázek uživatelky
profil
Slyšela jsem i o třech rostlinách, jistá si nejsem a odvaha mi chybí
Obrázek uživatelky
profil
Mně by potěšilo, kdyby naopak bylo povoleno pár rostlin pěstovat. Léčebné účinky jsou neodiskutovatelné a kdejaký důchodce, když si chce ulevit bolesti, aby se bál, že půjdy do chládku.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles