Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hubneme krok za krokem

9. 04. 2008 | Péče o tělo

Snížení váhy by nemělo být spojeno jen se změnou stravovacích zvyklostí.

Rozhodnete-li se zbavit nadbytečných kilogramů, musíte omezit příjem kalorických jídel a naučit se vybírat si z energeticky chudších potravin a také přidat na pohybu.  Pokud budete postupovat krok za krokem, můžete být během několika týdnů o několik kilogramů lehčí, v dobré tělesné a duševní kondici.

 

Dvanáct kroků na dvanáct týdnů pro účinné a rozumné hubnutí

 

Krok č. 1

 

Stupeň obezity udává index tělesné hmotnosti (body mass index = BMI), který se vypočítá tak, že se tělesná hmotnost v kg dělí druhou mocninou tělesné výšky vyjádřené v metrech.  Zvažte se a změřte si obvod pasu. Vypočítejte si BMI a zjistěte stupeň a typ své obezity. Nehledejte ideální váhu, ale dejte si reálný a dosažitelný cíl. Pamatujte si, že méně někdy znamená více.

 

musli s jahodamiKrok č. 2

 

Pro zahájení hubnutí je důležité nalézt správný čas a motivaci. Zeptejte se sami sebe, co bude tím pravým pohonem právě pro vás. Jakýkoliv program bude účinkovat lépe, když budete vědět, proč chcete hubnout. Udělejte si inventuru zisků a ztrát, které pro vás plynou z hubnutí a uvědomte si proč chcete zhubnout. Najděte pro sebe tu správnou motivaci k hubnutí. Získejte spojence - ve dvou se to lépe táhne.

 

Krok č. 3

 

Zmapujte si váš jídelníček, stravovací návyky a zjistěte, jaký je váš celkový denní energetický příjem. Zapisujte si celý týden vše co sníte a vypijete, včetně ochutnávek při vaření či mlsání u televize. Na každý den si zhotovte jeden záznamový arch a zaznamenejte si dobu jídla, co jste snědli, množství, kJ, co jste při jídle dělali a zda jste měli hlad.  Záznamy dělejte pokud možno průběžně během dne. Spočítejte si svůj celkový denní energetický příjem.

 

Krok č. 4

 

Podle záznamů byste měli zjistit, zda jíte pouze tehdy, když máte hlad, či zda vás k jídlu provokují i jiné podněty, jako je chuť a vůně jídla, atraktivnost jídla, doba jídla či nálada, stresové situace apod. Odhalte chyby, kterých se ve svém stravování dopouštíte a pokuste se je napravit. Snižte svůj energetický příjem o 2000 kJ. Jezte často a hlavně pravidelně malé porce, optimálně 5 krát denně.

 

pyramida-zdrave-vyzivyKrok č. 5

 

Ze záznamů jídelního chování jste odhalili nevhodné návyky a pomalými kroky pracujete na jejich odstranění. Zkuste se tento i další týdny na jídlo soustředit a nespojujte jej s žádnou jinou činností. Jezte pomaleji, než jste byli zvyklí a vychutnávejte každé sousto. Tím snížíte množství konzumovaného jídla.

 

Krok č. 6

 

Pomalu získáváte správné návyky v jídle a na vaší váze by se měl již objevit váhový úbytek. Vaše tělo si pomalu zvyká na menší přísun energie.  Rozmyslete si den předem to, co a kde budete následující den konzumovat. Používejte pravidlo - jez jen polovinu. Výjimku tvoří zelenina, které můžete jíst neomezeně.

 

Krok č. 7

 

Nyní se zaměřte na skladbu jídelníčku. Při sestavování jídelníčku se snažte, aby vaše tělo dostávalo i při redukci váhy vše, co potřebuje. Jídelníček by měl obsahovat všechny základní živiny: bílkoviny, sacharidy a tuky, dostatek vitamínů a především vlákninu. Jídelníček by neměl být v žádném případě jednostranný. Sestavujte si pestrý, chutný a zároveň nízkoenergetický jídelníček. Vyzkoušejte i nové potraviny a pokrmy, které zpestří váš stůl a obohatí jej o nové chutě. Denně vypijte 2-3 litry tekutin, nejlépe neslazených nápojů jako je voda, ovocné čaje, minerálky, ředěné džusy. Pozor - káva a černý čaj naopak odvodňují a nápoje s obsahem alkoholu jsou energeticky velmi bohaté a nejsou vhodné do redukční diety.

 

mrkev-s-hraskemKrok č. 8

 

Při redukční dietě byste měli spotřebu tuků omezit, ne však zcela vyloučit. Tuky mají totiž největší energetickou hodnotu ze všech živin, bez ohledu na to, zda se jedná o tuk živočišný nebo rostlinný, ale jsou zároveň nezbytné ke vstřebávání důležitých vitamínů a ovlivňují fyziologické funkce v těle.  Pokuste se vybírat potraviny a připravovat pokrmy se sníženým obsahem tuku tak, abyste si na nich pochutnali.

 

Krok č. 9

 

Dnešní krok bude zaměřen na sacharidy. Stejně jako u tuků, je nutné si hlídat množství sacharidů v redukčním jídelníčku. Sacharidy jsou pro náš organismus významným zdrojem energie pro normální činnost orgánů, např. pro činnost svalstva a zejména pro činnost mozku. Pokud jste milovníkem sladkostí, naučte se mezi nimi vybírat. Jezte je v malém množství, pomalu a bez pocitu viny. Sladkostmi se spíše odměňujte a neřešte jimi zátěžové situace a stresy.

 

Krok č. 10

 

Dnes se zaměřte na bílkoviny. Bílkoviny jsou pro správnou výživu nepostradatelné. Jsou základními kameny našeho organismu. Bez nich by nebyla možná stavba a obnova tkání, sehrávají i významnou úlohu při buněčné činnosti. Bílkoviny mají dlouhodobou sytící schopnost a měly by tvořit 25-30 procent celkového energetického příjmu; v běžné stravě se však jejich obsah obvykle pohybuje okolo 12-15 procent. Do jídelníčku zařazujte potraviny s dostatkem bílkovin a vlákniny. Dávejte přednost mléčným výrobkům se sníženým obsahem energie, libovým masům, rybám a denně si dopřejte zeleninu v neomezeném množství.

 

Krok č. 11

 

Začněte se více hýbat, pozvolna si přidávejte pohybovou aktivitu a hlavně vytrvejte. Používejte schody namísto výtahu, jděte z práce alespoň jednu stanici pěšky, kupte si permanentku na plavání; jistě si vyberete podle svého gusta. Každý krok navíc vám pomůže se přiblížit Vaší vysněné váze.

 

Krok č.12

 

Obezita vzniká dlouhodobým nepoměrem mezi energetickým příjmem a energetickým výdejem. Proto i redukce musí vycházet ze stejných základů. V předešlých krocích jsme vám dali návod, jak postupovat při redukci váhy. Pokud jste postupovali dle našich doporučení a vaše snaha nebyla doposud úspěšná, můžete se vyhledat pomoc u odborníků. Pokud jste upravili svůj jídelníček, jíte malé porce 5x denně, dodržujete pitný režim, více se hýbete a přesto jste nedosáhli alespoň 5% váhového úbytku, poraďte se s lékařem. Doporučit odborníka v místě vašeho bydliště vám může i poradna Merrylinka.

 

Zdroj: Poradna rozumného hubnutí Merrylinka

Merrylinka

 

Mangovka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
musím to vyskúšať
Obrázek uživatelky
profil
Souhlasím s tímto článkem a můžu jen dodat svůj příběh.Loni v listopadu když jsem měla 102kg a pětiletá dcera mě řěkla"Mami ty jseš krásná,vypasená!" tak jsem šla do sebe.Otočila jsem stravovací návyky o stoosmdeát stupňů,více se hýbala,odstavila auto atd..Teď mám 71kg a je mi nepopsatelňe.Mám ještě jeden bojový úkol a to udržet to.Moc mi pomáhá rodina a věřím,že jednou,když se podívám na fotky z doby mrzuté,tak budu ráda,že mě tenkrát dcera řekla tu správnou motivační větu,která mě v tom okamžiku vytočila.Závěrem držím palce všem kdo do toho jdou!!! Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Tak to jsme na tom stejně. Před 8 lety mi v Motole vyoperovali štítnou žlázu a od té doby se mi nedaří hubnout, a přitom dodržuju z 90% zdravou výživu a už nemám kde ubírat :-(
Obrázek uživatelky
profil
Ahojky, tak to je na čase se třeb obrátit na merrylinku tam vyhledat lékaře. Musí být doporučení a tam Vám poradí co a jak. Přeji mnoho štěstíSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Omlouvám se že to tam je tolikrát ale kousnul se my počítač a výsledek vydíte .Chtěla jsem to poslat jen jedno u.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles