8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Je dostatek masa ve zmrazených rybích výrobcích?

12. 05. 2008 | Finance
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) dlouhodobě věnuje pozornost prodeji zmrazených rybích výrobků. Před třemi roky byly na trhu běžně k dostání výrobky, které na obale neuváděly podíl rybího masa, ani nepřiznávaly obsah vody. Protože se jednalo o masovou záležitost, řešila inspekce tento problém také jednáním s výrobci z řad členů Potravinářské komory ČR.

Tlak SZPI přinesl své výsledky, neboť dnes již většina výrobců či distributorů značí tyto výrobky v souladu s předpisy. Je-li na obale výrobku v názvu nebo jinak graficky či obrazově zdůrazněn druh ryby, pak musí být ve složení uvedeno její množství, například v hmotnostních či objemových procentech.


maso v mražených výrobcíchVoda musí být ve složení napsána, pokud ji výrobek obsahuje více než pět procent. Přestože ve složení nemusí být konkrétní podíl vody, lze na její množství usuzovat z pořadí jednotlivých složek, neboť ty se uvádějí sestupně podle hmotnosti, nebo z konkrétního podílu rybího masa. Jestliže tedy bude ve složení napsáno „treska 60%, voda, E452...“, znamená to, že spotřebitel si s rybou kupuje téměř 40 % vody. Látka E452 označuje polyfosfáty, které se používají, aby se voda v rybách lépe vázala.


Ačkoliv tedy došlo k pozitivnímu posunu, ne všichni výrobci tuto povinnost respektují. Výsledky kontrol SZPI odhalují, že skutečný podíl masa je mnohdy menší, než je deklarováno na obale.




Zdroj: SOS

 

Luis

ChytráŽena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlíku mražených se domnívám, že je minimum masa a proto také nekupuji ani rybí prsty, protože je to spíš už jen na mletý odpad. dyž si chcete pochutnat na rybě tak buď čerstvou (živou) a nebo porcovanou, ale čerstvouSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles