Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kdy a jak učit dítě lyžovat?

19. 01. 2011 | Fitness

Lyžování je úžasný sport. Holduje mu stále více lidí. Nemusíte být zrovna špičkoví lyžaři a přece si krásně zařádíte na svahu. I když je to sport individuální, pohybujete se mezi lidmi, navíc na čerstvém vzduchu a většinou v krásném prostředí. Co víc si přát? Máte-li doma malé dítě a sami k tomuto sportu inklinujete, určitě si kladete otázku: „Kdy a jak ho (ji) mám naučit lyžovat?“

Především objektivně zhodnoťte možnosti svého dítěte. Naučit se lyžovat je schopen téměř každý a není to nic složitého. Ale sportovně založené děti mohou s výukou začít dříve než ty méně nadané. Pokud se tedy domníváte, že je váš „cvrček“ na lyžování ještě příliš malý, nenuťte ho. Vždyť vy své dítě znáte nejlépe! Naučí-li se lyžovat o rok nebo o dva později, nic se přece nestane. Hlavní je, aby k tomuto sportu získal pozitivní vztah.

V televizi jste poměrně nedávno mohli vidět jednu nejmenovanou českou celebritu, jak tlačí po sněhu do lyžařských bot až nad kolena „zasazené“ ani ne dvouleté dítě. Pravda, nemohlo z obuvi vypadnout, ale představa, jak asi trpí jeho ještě velmi slabé kosti a zejména klouby, mě dlouho strašila. Dítě, se kterým se pustíte do výuky lyžování, by mělo bezpodmínečně dobře zvládat chůzi. Rozhodně bych tedy nedoporučovala začínat dříve než ve třech letech věku. A to jen pokud si jste schopnostmi své ratolesti opravdu jistí! Raději začít v pěti, než riskovat vážné zranění. Mějte na paměti, jakou váhu (lyže a boty) musí jeho tělíčko nejen unést, ale také ovládnout!

Dále byste měli myslet na budoucnost – budete mít čas, chuť a finanční prostředky s dítětem na lyže alespoň občas vyrazit? Nemá smysl naučit ho tomuto sportu ještě ve školce a pak zjistit, že se mu nemůžete v tomto ohledu alespoň párkrát za sezónu věnovat. Také finanční stránka může být velkou zátěží. Malý lyžař sice nemusí mít vše nové, bohatě postačí i starší lyže, nicméně helma a kvalitní oblečení je nezbytné!

A jak nejlépe dítě tomuto sportu naučit? Existuje několik možností. Pokud jste vy, nebo někdo z vašich blízkých skutečně dobrým lyžařem a nechybí vám trpělivost pro výuku dětí, klidně se do toho pusťte sami! Nečekejte však, že vše půjde hladce, děti často po prvních neúspěších ztratí původní nadšení a je třeba je intenzivně motivovat a chválit! Začněte na rovince a pak přejděte na co nejmírnější a nejkratší svahy. Výbornými pomocníky jsou vodící popruhy (nebo gumy), které má dítě připevněny v pase a dospělý tak může jeho jízdu korigovat. Pokud si netroufáte sami, svěřte svou ratolest do rukou odborníků. Téměř každý ski areál dnes nabízí služby instruktorů, jejich kvalita a zejména přístup k dětem se však může značně lišit. Proto doporučuji si „inkognito“ předem alespoň kousek výuky prohlédnout. Rozhodně se neobávejte vyrazit s malým budoucím lyžařem do Alp! Tamní areály nabízejí většinou široké spektrum svahů i pro naprosté začátečníky a bývají vybaveny speciálními pomůckami pro děti (například pojízdnými pásy místo vleků) a řadou doprovodných atrakcí (instruktoři v maskách, pohádkové slalomy,...).

Odměnou za čas a peníze investované do výuky vašich dětí vám pak bude „parťák“, kterého jen tak ze sjezdovky nedostanete! Užijete si společně spoustu zábavy, večer bude navíc spinkat jako miminko a v pozdějším věku dá s větší pravděpodobností předost sportovnímu vyžití před bloumáním po místních barech.

 

Agrant - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Když jsou dítěti alespoň tři roky, tak ho nechat učit v lyžařské školičce.
I rodič - výborný lyžař nenaučí dítě tak, jako cizí. Rodiče dají příklad a základ.
Mám vlastní zkušenost.
Obrázek uživatelky
profil
naší malé je dva a čtvrt, byly jsme to zkusit, hlavně kvůli kladnému vztahu - formou hry. Když ji to bavilo - klouzal se s ní táta - její lyže mezi svýma a užila si to, když začla, že bolej nožky, šly jsme si hrát jinak. A po čase zkusili znovu. Myslím, že to malé i když neřekne -nechci lyžovat-, dá jasně najevo jestli ano nebo ne. Sama jsem nelyžař a nerada bych aby ten vztah měla i malá, tak jsme začli brzy.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles