Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Listování v sešitech

23. 10. 2011 | Vaše příběhy
Onehdy jsem při úklidu našla na dně šuplíku psacího stolu dva staré sešity. Oba byly ze 4. třídy a na první stránce měly napsáno: „Přírodověda.“ Jeden byl můj a druhý patřil bratrovi, ten jsem si asi kdysi od něj půjčila a nevrátila. 

Brácha navštěvoval stejnou školu jako já, jen byl o tři třídy výš. Každý jsme měli sice jinou učitelku, ale osnovy tenkrát byly jednotné, takže když jsem potřebovala dopsat chybějící zápis z hodiny, stačilo sáhnout po starém bratrově sešitu.  Bratr měl mnohem úhlednější písmo a méně pravopisných chyb.

Jen rukopis měl trochu stěsnanější, jak to u leváků bývá. Taky měl mnohem hezčí obrázky. Když se na to dívám teď s odstupem, tak mám podezření, že mu s nimi pomáhala maminka. Moje písmo bylo neuspořádané a obrázky vypadaly podle toho, jak se mi je podařilo obkreslit z knížky. Například liška z obrázku k tématu „potravní řetězec“ vůbec nepřipomínala vychytralého lesního dravce, ale spíš pytlík od brambor s ocasem. Zato bažant se mi mimořádně povedl.

Vypadal skoro jako živý. Brácha se u článku o bažantovi zmohl pouze na jeho nohu. Taky obrázek pravítka a vah a kreslený model sluneční soustavy jsem měla moc hezký. Jindy jsem v zájmu zjednodušení vytvářela vlastní inovace. Ruka tahající za siloměr se mi asi nedařila tak dlouho, až byla z obrázku vypuštěna a nahrazena šipkou naznačující směr tahu. Proč jsem ale dešťovce přikreslila buřinku a cigáro ovšem netuším. Bratrova dešťovka byla stejně štíhlejší a elegantnější a ryla hlínu pod zápisem z hodiny jedna radost.  I texty byly obdobné. 

Až na nějakou tu větu byly jak přes kopírák. Dnes už tomu tak není. Každá škola, vlastně i každý učitel, učí něco jiného.  Pro děti je problém přestoupit mezi dvěma školami, byť by byly v sousedních vesnicích. Kdysi věděli čtvrťáci v celé republice, jak se to má se žížalou, bažantem a potravním řetězcem a kolikrát je Slunce větší než Země, pokud tedy dávali pozor. Dnešní doba je asi více individualistická a soutěživá, což se promítlo i do školství.  Zajímalo by mě, jak asi vypadají sešity dnešních čtvrťáků.

Verča27 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Kačice. Já bych to vyfotila, ale je to nakresleno dost slabě, tak by to asi nebylo dost dobře vidět.
Obrázek uživatelky
profil
pěkně jsi to napsala!SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Hezky jsi to sepsala, to vzpomínání...
Škoda, že nemůžeme vidět tu dešťovku s buřinkou a cigárem!
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
máš to pěkně napsáno, to já už ze školy za ty roky nic nemám, takže nemám v čem naštěstí listovat, asi bych se zhrozilaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkně napsaný SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles