8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zapálená svíčka

18. 01. 2012 | Vaše příběhy
Psal se rok 1999, byl začátek prosince a venku hustě sněžilo. Prostě pohádková zima. Naše milovaná babička se ráda po večerech  věnovala vyšívání nebo četbě či sledování nějakého zajímavého dokumentu a pravidelně každý den odpoledne zapalovala svíčku za dědečka v jeho pracovně.

Sama se pak nejvíce zdržovala většinou v obývací místnosti a občas jen nahlídla do pracovny, zda je vše v pořádku. Svíčku měla vždy položenou na širokém talíři. Často jsme jí říkávali, ať raději svíčku zapaluje v místnosti, kde tráví svůj čas a měla by ji pod dozorem, abychom jednoho dne nezůstali bez domova. Babička se nás snažila vždy uklidnit tím, že má svíčky zabezpečeny vždy tak, aby se nic nestalo.

Až přišel ten osudný den. Bylo nějak kolem 18.00 hod. večer, venku byla vánice a většina rodiny se věnovala četbě a psaní, někteří sledovali zajímavý film a já jsem si ještě dodělávala nějaké resty ohledně vánoční výzdoby, ale došly mi barevné papíry. Vzpomněla jsem si, že dědeček je míval ve své pracovně také a doufala jsem, že tam ještě nějaké snad najdu, jelikož babička nechávala všechny dědečkovy věci na místě, tak jak tam zůstaly.

Vyšla jsem do babiččina patra a namířila jsem si to rovnou do pracovny. Sotva jsem otevřela dveře, vyvalil se na mne hustý černý dým a v dálce u stěny jsem jen viděla probleskovat malé plameny. Rychle jsem vyhodnotila situaci, že na to sama stačit nebudu, přibouchla jsem dveře a vtrhla jsem do obývacího pokoje, kde seděla babička a jen jsem zakřičela ,,babi, hoříííí,, , ale babička se jen na mne podívala a zůstala v klidu sedět, jelikož se domnívala, že se jedná zřejmě o žert.

A tak jsem brala schody dolů snad po pěti najednou a cestou křičela ,,hoříííí,, - to už naštěstí slyšelo i celé naše mužské osazenstvo a přímo raketově vystřelili, kam jsem je nasměrovala. To už tam byla i babička a začínající požár od svíčky jsme všichni společnými silami velmi rychle zlikvidovali, ale ten štiplavý kouř a černé zdi od kouře si budu pamatovat ještě hodně dlouho. Vyvětrat to nešlo ještě několik následujících dnů. Nakonec vše odnesl jen stolek, koberec a začouzené zdi.

Babička ještě zvládla do Vánoc zajistit ochotného malíře, který vše ze zdí seškrábal a vymaloval, a od té doby doma svíčky už raději nezapalovala. Já jsem byla moc ráda, že jsem tam náhodou tenkrát potřebovala jít (nebo to byl možná nějaký vnitřní hlas), ale hlavní je, že se nikomu nic nestalo a vše dobře dopadlo. Ani nechci domýšlet, jak málo chybělo a mohlo to dopadnout i jinak...

zvonko - čtenářka
ChytráŽena.cz
 

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
ještě,že se nikomu nic nestalo...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hlavne, že sa nikomu nič nestalo a ani materiálne škody neboli veľké.
Ja si tiež rada občas zapálim sviečku, ale mám ju v miestnosti, kde sa zdržujem. Výnimku robím len na Vianoce, keď mi tety donesú z kostola betlhemské svetlo a to by malo horieť počas celých sviatkov. Vtedy zapaľujem aj veľký olejový kahanec a keď ideme z domu sviečku sfúknem a kahanec vkladám do veľkého zaváracieho pohára a ten postavím na kovovú tácku na kuchynskú linku, ďaleko od všetkého horľavého.
Už pár rokov sa chystám, že si kúpim uzatvorený lampášik na kahanec, myslím, že po tomto článku si ho už naozaj kúpim, aby som mala istotu, že sa nič nestane.
Obrázek uživatelky
profil
Moc Vám všem děkuji za krásné komentáře.SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík Věruš máš úplnou pravdu, ale i já si ráda občas zapálím svíčku jen pro tu pěknou atmosféru, ale také vždy jen v té místnosti, kde zrovna jsem.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
všechno dobré, ale nemusí to tak být vždy. Já zapaluji svíčku v solné lampě, ale jen, když jsem v pokoji přítomna.
Obrázek uživatelky
profil
asi si začnu dávat větší pozor, protože mě doma hoří svíčky neustále. Každý den nejméně 5 vonných svíček zapaluji, mám to ráda. Svíčky mám většinou v kuchyni, kam chodím jen občas. Mám je zajištěné na talířkách, tak snad se nic nestane, ale asi budu nakukovat častěji. Zrovna minulý víkend se nám stalo, že jsme odjeli z domu na nákupy a až v obchodě - asi 15 kilometrů se ptám manžela jestli sfoukl svíčky, protože to většinou dělá on. Já si byla jistá, že jsem je nesfoukla a manžel mě řekl že né, já měla takový šok, že jsem hned chtěla jet domů, pak mě tedy manžel uklidňoval, že asi jo, že už si to nepamatuje a není si jistý, tak jsme tedy rychle nakoupili a jeli zpět domů, naštěstí nehořeli a byl to jen planý poplach, ale klidně se může stát, že jednou zapomeneme opravdu, to už nechci domýšlet... Raději si budu dávat větší pozor a zapalovat jen večer, když už nikam nepojedeme, v noci by nás snad upozornili psy - doufámSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles