Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak na menopauzu v kuchyni?

27. 02. 2009 | Nemoci
Menopauza byla dlouho – jak mezi ženami, tak v médiích – tabuizovaným tématem. Díky dlouhodobé snaze lékařů, dalších zdravotnických odborníků i díky ženám samotným se ale tento přístup mění. Ovlivnění příznaků menopauzy se často zaměřuje pouze na krátkodobé, „viditelné“ symptomy. Zapomíná se ale na tiché a dlouhodobé změny v organizmu, které zvyšují riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění ohrožujících život žen.

Menopauza a tělesná hmotnost Nadváha je vedle zvýšené hladiny cholesterolu jedním z významných rizikových faktorů srdečně-cévních onemocnění, na která v ČR i v Evropě umírá více než polovina žen a mužů. Hmotnost žen se začíná měnit již v období předcházejícím menopauzu. Prvním z důvodů je omezení pohybové aktivity, dalším pak množství přijaté energie. Chuťové preference žen, se začínají během období hormonálních výkyvů měnit. Na talíři se častěji objevují tučnější potraviny i sladkosti, a naopak z něj mizí ovoce a zelenina. Proto je třeba cíleně upravovat jídelníček tak, aby odpovídal zásadám zdravé životosprávy.

jak na menopauzu v kuchyni?K dalším nepříjemným příznakům přicházející menopauzy patří snížení sekrece sliznic. To může vést mj. i k problémům s trávením a vyprazdňováním.

Důsledkem ukládání útrobního tuku, samozřejmě i s růstem hmotnosti, je pak často následné zvýšení hladiny cholesterolu v krvi, spojené zejména s nárůstem tzv. „zlého“ LDL cholesterolu a naopak snížením hladiny „hodného“ HDL cholesterolu v krvi. Kvůli těmto změnám se u žen, které byly do období menopauzy chráněny ženskými hormony, výrazně zvyšuje riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění.

Jak upravit jídelníček pro ženy v období menopauzy U žen v našich podmínkách dojde k menopauze průměrně v 50-52 letech, změny v hladině hormonů se ale objevují zhruba o 7 let dříve. Na toto rizikové období by se proto v rámci životosprávy ženy měly začít připravovat ještě dříve – ve 40 letech je nejvyšší čas!

Nejen ženy v tomto období by měly cíleně dodržovat pestrý a vyvážený jídelníček, kterým dodají organizmu všechny potřebné látky ve správném poměru. Pokud takový stravovací režim dodržovaly již dříve, mají náskok. V každém případě ale platí, že nikdy není pozdě na změny, které zlepší nejen kvalitu, ale i délku života. Dobře sestavený jídelníček, respektující životní styl i věk, výrazně snižuje riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění, které u žen v období souvisejícím s menopauzou významně stoupá. V období předcházejícím menopauze by ženy měly věnovat zvláštní pozornost obsahu následujících složek stravy:

Fytoestrogenyjsou přírodní rostlinné hormony, které dokáží částečně kompenzovat pokles hormonální hladiny spojený s menopauzou a nastolují rovnováhu mezi estrogenem a progesteronem. Potlačují nepříjemné vedlejší příznaky menopauzy (návaly horka, pocení, vysychání sliznic).

Minimální denní dávka je 25 g bílkovin ze sóji denně. – najdeme ji např. v 60 g sóji, 60 g sojového „masa“ nebo 200 g tofu.

Vícenenasycené mastné kyseliny omega 3 a 6 pomáhají udržovat srdečně-cévní systém zdravý. Jejich nedostatek se projevuje suchou kůží, zhoršenou kvalitou vlasů a nehtů, depresemi, pocitem suchých očí nebo bolestmi prsou.

Minimální denní dávka je  5-7 % doporučeného denního energetického příjmu (při 8 000 kJ se jedná o 10,5-15 g). Najdeme je např. v rostlinných roztíratelných tucích a olejích, rybách nebo semínkách.

Rostlinné steroly snižují při pravidelné konzumaci hladinu tzv. „zlého“ LDL cholesterolu.

Minimální denní dávku najdete v rostlinných roztíratelných tucích, které na obale garantují jejich obsah. V běžných potravinách se bohužel vyskytují jen ve stopových množstvích.

Bílkoviny pomáhají zachovat zdravou svalovinu a při dostatečném množství pomáhají snížit hmotnost.

Minimální denní dávka by měla odpovídat poměru 0,8-1 g denně/ kg tělesné hmotnosti. Bílkoviny najdeme především v sýrech, libovém mase a vejcích.

Vláknina pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, podporuje trávení a má příznivý vliv na peristaltiku střev. Její množství je třeba zvyšovat postupně, a nezbytné je současné dostatečné pití tekutin.

Minimální denní dávka by měla být 25-30 g denně. Např. celozrnná houska obsahuje 3,4 g, porce ovesných vloček 2,5 g, porce brambor 3 g, porce brokolice 6 g, větší jablko 3g a 100 g čočky (syrové) 10,6 g

Vápník: Prevence osteoporózy, jejíž riziko se výrazně zvyšuje spolu se ztrátou produkce estrogenu.

 

Minimální denní dávka se pohybuje v rozmezí 1000-1200 mg. Vápník hledejte především v sýrech, mléčných výrobcích, ale i v sardinkách nebo špenátu.

 

Vitamin D zlepšuje vstřebatelnost vápníku.

 

Minimální denní dávka by měla obsahovat 5-10 µg. Výrazným zdrojem tohoto vitamínu je losos, ale potřebnou dávku zajistí také 15 minutový pobyt na sluníčku.

 

Vitamin E je důležitý jako antioxidant.

 

Minimální denní dávka činí 10-15 mg. Dobrým zdrojem je např. olivový olej nebo mandle.

 

Vitaminy skupiny B snižují výkyvy nálad.

 

Minimální denní dávku vám zajistí pestrá a vyvážená strava.

 

Nezbytnou součástí stravovacího režimu je dostatečný příjem tekutin – dostatečný pitný režim. Doporučený denní příjem je alespoň 2-3 litry tekutin (v závislosti na skladbě stravy), nejlépe neslazených.

Jak na menopauzu v kuchyni?Menopauza, srdce a cholesterol Cholesterol je pro organizmus nezbytný. Jeho zvýšená hladina je ale významným rizikovým faktorem srdečně-cévních onemocnění. Je proto důležité omezit konzumaci tučných masných a mléčných výrobků. Naproti tomu konzumace „správných“ tuků, bohatých na vícenenasycené mastné kyseliny a steroly, je nutná.

Pokud mají ženy chuť na sladké, určitě by se měly vyhnout levným čokoládám a sušenkám – překvapivě nejen kvůli cukru, ale hlavně kvůli „špatnému“ typu tuků, které obsahují. Místo toho si mohou dopřát malý kousek kvalitní čokolády s vysokým podílem kakaa, celozrnné sušenky s obsahem vlákniny nebo ovoce.

Na závěr

V mládí si žena rizika zdravotních problémů nepřipouští, stejně jako nemyslí na to, že jednou bude mít vrásky. Pokud však chce prožít kvalitní život, měla by se starat nejen o zdraví svých dětí, ale průběžně také o své vlastní. Odměnou budou jak mírnější průvodní projevy tohoto období, tak významné snížení rizikových faktorů srdečně-cévních onemocnění a osteoporózy.

Zdroj: Flora.cz

Notburga

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článeček, seznámí ženy se zdravým životním stylem.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles