Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Příliš mladá na přechod?

15. 11. 2009 | Péče o tělo
Která z nás nemá v diáři značku opakující se každých 28 dní? Ale co když den "D" dlouho nepřichází a vám není ani 40? Proč se to stalo? A jak dál postupovat?


Marné čekání

Možná každý měsíc na menstruaci nadáváte, ale takto pravidelné měsíčky jsou důkazem vašeho zdraví. Proto neváhejte zajít za gynekologem, pokud vynechaly nebo se jejich rytmus podivně mění. Provede vám těhotenský test. Pokud je negativní, mají následovat vyšetření hladin hormonů. Amenorea – jak se půlročnímu chybění měsíčků říká – může být vzácně způsobena selháním vaječníků.


Mnoho příčin, stejný výsledek

K poškození vaječníků, a tedy i předčasné menopauze může dojít při onkologické léčbě – chemoterapii, ozařování nebo chirurgickém odstranění. Zřídka může dojít i k tzv. spontánní poruše jejich funkce. Příčinou může být mutace genu FMR 1 nebo poškozená struktura chromozomů. Jindy stojí v pozadí porucha imunity – tělo tvoří protilátky proti vlastnímu endokrinnímu systému. Na místě je tedy vyšetřit i tyto příčiny.


Bez hormonů není zdraví

Při předčasném přechodu se přestanou tvořit pohlavní hormony. Jenže příliš brzo. Pacientky jsou ohroženy osteoporózou. Proto je důležitý dostatek vápníku v potravě, a to aspoň 1 200–1 500 mg denně. Současně je nutný i přívod vitamínu D. Chybějící estrogeny jsou zodpovědné i za vyšší riziko kardiovaskulárních chorob.

Objeví se i další projevy klimakteria – návaly horka, poruchy spánku a nálady, suchá poševní sliznice. Tyto problémy lze řešit nahrazením chybějících hormonů. Pokud je příčinou selhání vaječníků porucha imunity, mohou se objevit poruchy štítné žlázy nebo nadledvin. Potom je nutná péče lékařského týmu.

Asi 10 % žen se spontánním ovariálním selháním v průběhu života otěhotní. Někdy ženy v zoufalé snaze o početí doplňují standardní léčbu neověřenými až šarlatánskými metodami. Ale právě kombinace některých metod může hormonální hladinu ženy rozkolísat natolik, že se koncepce nezdaří. 


Zdroj: Osteoporóza.cz

Mirka Bali

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
také užívám Elli meno osteo. Doporučila mi jej kamarádka, která je velkou zastánkyní přírodního. Tak jsem koupila a neprohloupila. Naprosto skvělý produkt, který ženám pomůže se vyrovnat se všemi příznaky. Velká spokojenost.
Obrázek uživatelky
profil
Moje sestra byla v nemopauze jia assi od třicetif let a žádný lékař ji ani neprovedl žádné vyšetření, natož, aby jí dal nějaké léky. To se mi opravdu nelíbí, protože péče by měla být všude. Obvzláště u žen, které by si přály mít ještě rodinu. Sestra měla štěstí, že měla alespoň jedno dítě.
Obrázek uživatelky
profil
Článek má pravdu já měla 39 a měla jsem po přechodu dřív nikdo neupozorňoval že s toho může být oseroporéza štitná žlaza atd.dnes se léčim na všechnoSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek. Hormony hrajou důležitou roli. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
ano,menstruací se tělo vyčistí-to je asi jsdno plus z tohoto trápení
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles