Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Menopauza vystaví ženám účet za jejich dosavadní životní styl

12. 02. 2009 | Nemoci

Více než polovina žen, které zemřou v České republice, zemře na srdečně-cévní onemocnění. Hlavními příčinami jsou různé formy ischemické choroby srdeční, včetně srdečních infarktů a cévní mozkové příhody. Ženy jsou v absolutních číslech těmito onemocněními postihovány dokonce více než muži!

 

V České republice zemře 16x více žen na srdečně-cévní onemocnění než na zdánlivě nejobávanější ženské onemocnění - rakovinu prsu.

 

Ateroskleróza se začíná vyvíjet již od dětských let, několik desetiletí však probíhá zcela nenápadně a nijak se neprojevuje. Její komplikace, především v podobě srdečních infarktů a mozkových mrtvic, se začnou objevovat u mužů po 45. roce věku a u žen po 55. roce. U zhruba poloviny případů přitom udeří tak náhle a nečekaně, že nedá postižené osobě ani šanci dostat se k lékaři.

 

Menopauza vystaví ženám účetZákladním kamenem preventivních opatření je správná životospráva zaměřená na snížení hladiny cholesterolu, snížení krevního tlaku a nekuřáctví. Pokud je to nutné, je účinek správné životosprávy podpořen medikamentózní léčbou. Není výjimkou, že ženy často váhají s užíváním léků, zvláště pokud na sobě žádné postižení tepen nepozorují. Ze zkušenosti však víme, že právě v období menopauzy dochází ke „skokovému“ nárůstu rizikových faktorů srdečně-cévních onemocnění.

 

Po menopauze totiž dochází u žen k výraznému nárůstu závažných příhod způsobených aterosklerózou. Hlavní příčinou je zřejmě pokles pohlavních hormonů a další hormonální změny, které zbaví ženy ochrany proti rizikům aterosklerózy. Zcela nepochybně zde hrají hlavní úlohu již zmíněné tradiční rizikové faktory. Do období menopauzy jsou před těmito nepříznivými vlivy ženy alespoň zčásti chráněny; s menopauzou však tato ochrana končí a ženám je pak poměrně rychle vystaven účet, a to především za jejich dosavadní životní styl.

 

Příchod menopauzy a s ní zvýšené nebezpečí projevů aterosklerózy lze poměrně přesně určit dle nepravidelnosti period menstruačního krvácení. Menopauzou označujeme období, kdy žena nemenstruuje více než rok. Je důležité zdůraznit, že riziko aterosklerózy se zvyšuje i u žen, které přestaly menstruovat z důvodu gynekologického operačního zákroku.

 

Současné poznatky však ukazují, že není vhodné s prevencí aterosklerotických příhod vyčkávat až do období definitivně potvrzené menopauzy. Nejvhodnějším obdobím, především pro zavedení režimových opatření (tedy úpravu životosprávy), je věk přechodu do menopauzy mezi 45. a 50. rokem. V tomto období ženy začínají trpět poruchami menstruačního krvácení a nepříjemnými fyzickými příznaky menopauzy, jako jsou návaly horka, nevolnostmi, pocity úzkosti, deprese a řadou dalších obtíží, kvůli kterým často vyhledávají lékaře.

 

Každou ženu by mělo motivovat, že ženy ve vyspělých zemích mohou očekávat, že až jednu třetinu svého života prožijí v období po menopauze. Bylo by určitě škoda si tuto část života zkazit bojem s následky aterosklerotického procesu, navíc zbytečně způsobeného neznalostí uvedených faktů.

 

Zdroj: Flora.cz

 

Notburga

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Úplně s tebou Hani souhlasím. Přijde mi to, že dnes na každém rohu se mluví o tom, že za všechno může zdraví životní styl a pokud nejíš všechno netučné apd tak umřeš pomalu ve 40 letech Smajlík Taky máme zkušenost s Elli meno osteo forte. Je super, že je na trhu produkt, který pomůže ženám jak s menopauzou tak osteoporózou.
Obrázek uživatelky
profil
Na menopauzu jsem si koupila Elison. Doporučila mi ho známá, když jí hodně pomohl. Můj největší problém byl únik moči, který nečel ničím zastavit. Teď už ano a určitě si jej koupím zase.
Obrázek uživatelky
profil
Článek - nic moc nového. Každá žena si v podstatě musí pomoci sama. Lékaři na toto období vcelku kašlou.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles