Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Přeshraniční lékařská péče

27. 06. 2009 | Nemoci


Evropský parlament přijal legislativní návrh, který evropským pacientům usnadní přístup k přeshraniční lékařské péči. Pacienti by měli mít nárok na odpovídající proplacení lékařských výloh a na úplné informace o jejich právech týkajících se čerpání lékařské péče v zahraničí. Návrh směrnice o přeshraniční lékařské péči, si klade za cíl zajistit, že budou odstraněny veškeré překážky při poskytování lékařské péče v jiném členském státě, než je země původu pacienta.

Směrnice rovněž vyjasňuje práva na proplacení lékařských výloh spojených s poskytnutím lékařské péče v poskytování lékařské péče v jiném členském státě, než  je země původu pacienta. Dalším cílem směrnice je zajistit spolehlivou, účinnou a kvalitní lékařskou péči, a zavést mechanismy spolupráce mezi členskými státy.

Přeshraniční lékařská péčeSměrnice pro pacienty: respektování národních kompetencí a stávajících práv

Návrh se týká pacientů a jejich mobility v rámci EU, nikoli volného pohybu poskytovatelů služeb. Nová směrnice plně respektuje národní kompetence, pokud jde o organizaci a poskytování lékařské péče a neukládá pracovníkům v oblasti zdravotnictví povinnost poskytnout lékařskou péči občanovi jiného členského státu. Tato legislativa se nijak nedotkne stávajících práv pacientů, která se řídí jiným evropským nařízením, ani ustanovení týkajících se koordinace režimů sociálního zabezpečení.

Směrnice kromě toho nemění právo členských států na vymezení služeb, které budou poskytovány. Pokud není určitý konkrétní zákrok proplácen občanům daného státu, nevzniká na základě této legislativy zahraničním pacientům právo na proplacení této služby.

Předběžná autorizace nemocniční péče

Návrh směrnice uvádí, že pacienti mají právo čerpat lékařskou péči v zahraničí, členské státy však budou mít právo uložit pacientům povinnost požádat pro proplacení náhrad souvisejících s nemocniční péčí o předběžné povolení. Tento systém by mohl být zaveden za určitých podmínek, například pokud by existovalo riziko, že dojde k vážnému narušení finanční rovnováhy systému sociálního zabezpečení určitého státu. 


Poslanci s tímto návrhem souhlasí, žádají však, aby přesnou definici nemocniční péče stanovily  členské státy a nikoli Evropská komise, jak bylo původně navrhováno. Zdůrazňují přitom, že systém předběžné autorizace nesmí brzdit volný pohyb pacientů.

Usnadnit proplácení výloh

Přeshraniční lékařská péče... Čtěte pozorně! Nikdy nevíte, kdy ji budete potřebovat!Pokud jde o proplácení výloh za lékařské ošetření, poslanci navrhují obecné pravidlo, podle kterého bude pacientům proplácena lékařská péče ve výši, v jaké by jim byla proplacena v jejich domovském státě. Členské státy budou přitom moci rozhodnout, zda proplatí další související výlohy, jako je doprava, ubytování či terapie.

Podle projednávaného návrhu budou muset pacienti nejprve zaplatit lékařské výlohy a teprve potom budou moci požádat o jejich proplacení. Poslanci začlenili do návrhu ustanovení, podle kterého budou moci členské státy nabídnout svým státním příslušníkům systém dobrovolného předběžného oznámení. V takovém případě by byly náhrady za poskytnutou lékařskou péči uhrazeny přímo zařízení, které tuto péči poskytlo.

Členské státy budou přitom povinny dohlížet na to, aby jejich státní příslušníci, kteří získali předběžné povolení, nebyli povinni hradit nemocniční péči přímo, s výjimkou poplatků, které by hradili i ve svém domovském státě.

Výjimka pro pacienty postižené neobvyklými nemocemi a zdravotně postižené pacienty


Evropský parlament začlenil do textu dodatečná ustanovení ve prospěch pacientů s neobvyklými onemocněními a pacientů se zdravotním postižením, kteří potřebují zvláštní péči. Pacienti s neobvyklým onemocněním budou mít právo na proplacení zdravotní péče i v takovém případě, že uvedené ošetření nebude součástí právních předpisů daného státu a nebudou povinni žádat o předběžnou autorizaci. Za určitých podmínek budou také propláceny zvláštní výlohy pacientům se zdravotním postižením. Veškeré informace budou kromě toho muset být zveřejňovány ve formátu přístupném pro občany se zdravotním postižením.

Informujte se o svých právech a nárocích na lékařskou péči! Informace pro pacienty a právo na podání stížnosti k veřejnému ochránci práv pacientů

S cílem posílit důvěru pacientů v přeshraniční péči budou mít občané právo na odpovídající informace o všech důležitých aspektech přeshraniční zdravotní péče, jako je výše proplácených výloh nebo náhrady v případě poškození. Poslanci proto navrhují, aby byla zřízena národní kontaktní místa, a úřad evropského ochránce práv pacientů, který bude vyřizovat stížnosti pacientů týkající se předběžné autorizace, proplácení výloh nebo odškodnění v případě poškození pacienta. Evropský ombudsman bude poslední instancí, na kterou se pacienti budou moci obrátit poté, co vyčerpají všechny cesty pro získání náhrady v daném členském státě.

Poslanci se domnívají, že směrnice by se neměla vztahovat na dlouhodobou lékařskou péči a na transplantaci orgánů.


Zdravotní péče byla vyloučena ze směrnice o službách. Parlament a Rada požádaly Komisi, aby práva pacientů v přeshraniční péči definovala v samostatném nástroji. Nařízení o koordinaci systémů sociálního zabezpečení jsou určena pro občany, kteří potřebují lékařskou péči během pobytu na území jiného členského státu, přičemž tito pacienti budou mít nárok na stejnou péči jako občané daného státu. Za tímto účelem byla zavedena evropská karta zdravotního pojištění. Toto nařízení také pacientům umožňuje, aby pacienti mohli čerpat zdravotní péči v jiném členském státě, a to na základě předběžné autorizace, která jim musí být vydána, pokud jim v jejich zemi nemůže být příslušný zákrok proveden v odpovídající lhůtě.   

 

Zdroj: SOS

Alena Rašková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Pacienti v cizině budou musset nejprve uhradit náklad na léčení sami, následně potom požádat o jejich proplacení.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles