Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 07.05. 2024
Dnes má svátek Stanislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zvířata v cirkuse

5. 06. 2010 | Zvířátka

Sedíš si v hledišti, jíš cukrovou vatu a směješ se tomu, jak v manéži jede lední medvěd na kole.

A jak si asi myslíš, že se to dotyčný méďa naučil? Že ho vábili na pamlsky, aby si sednul a jezdil kolem dokola? Ne, ne. Vábením ani lákáním na potravu nepřiměješ medvěda k tomu, aby dělal něco, co je mu absolutně nepřirozené. A protože to zcela logicky nejde po dobrém, nastupuje drezúra, dokonce celé měsíce drezúry. Že přesně nevíš, co si představit pod pojmem drezúra? Je to nucení zvířete k nepřirozeným úkonům, které mnohdy překračují jeho síly a schopnosti. Výjimkou při ní není používání takových pomůcek, jako jsou vidle, biče, bodce, elektrické obušky, plameny pochodní, obojky s hřeby dovnitř a praktik jako je bití a trápení hladem nebo žízní. Cvičitelé neváhají použít jakoukoliv metodu, jenom aby se dostavil výsledek. Časté je i ovládání zvířat pomocí drog a sedativ. Zvířata jsou potom malátnější a snáze manipulovatelná. Kvůli snížení rizika  pro krotitele jsou šelmám mnohdy vybíjeny zuby a stříhány drápky. Celé číslo, které je pak publiku předváděno, znamená pro zvíře soubor vynucených, nepříjemných a nepřirozených pohybů. To vede k jeho naprosté degradaci a ve spojeni s drezúrou k vystavení neustálému strachu. Pořád ještě považujete cirkus za roztomilé představení se zvířátky?

 Parádní trénink medvěda: Jak cvičitelé docílí toho, aby panáčkovali a tancovali? Přikládají jim horké destičky na chodidla! Dovedete si představit, jak je to asi musí bolet?

Opice: Jestli jste byli někdy v cirkuse, určitě si pamatujete, jak lidé v publiku nadšeně tleskají různě oblečením opičkám, které musejí často dělat nesmyslené kousky. Jenže potlesk a hluk je pro opice velice stresující.

Tygři: Snad ani není třeba přestavit si metody, kterými se tyto šelmy, které se bojí ohně, nutí proskakovat skrze hořící kruhy.

Sloni: Takhle mírumilovná zvířata musí dělat nebezpečné stojky, při kterých se staví na veliké kulaté podstavce. Ty se používají proto, protože strach z pádu z nich brání slonům hnout z místa. Téměř v každém cirkusu je možné vidět na tělech slonů dvě vyřezané skvrny, které označují citlivá místa sloního těla. Do nich cvičitelé zabodávají sloní háky - brutální nástroj, kterým se zvíře ovládá. Sloní kůže je přitom velmi citlivá na jakýkoli i lehký dotyk!

 

                                                                                                                          Barusska – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
cirkus ráda nemám a nechodím ...
Obrázek uživatelky
profil
Článek jsi napsala hezky, ačkoliv si dovoluji nesouhlasit. Netvrdím, že krotitelé, nebo-li drezéři nepoužili či nepoužívají nějaké donucovací praktiky, přičemž se tomu také tak říkat nedá. Mezi drezérem a zvířetem musí být absolutní respekt jednoho k druhému a také absolutní důvěra. Myslíš třeba, že by tygr proskočil jak píšeš zapáleným kruhem, kdyby tam nebyl ten drezér, kterému věří, že se mu nic nestane? Strčil by mu snad drezér do tlamy hlavu, kdyby jej pár dní či hodin před tím týral, a to jakkoliv? Myslím, že to asi těžko. Nebo by se nechal zalehnout slonem, který má jak se obecně tvrdí, ze všech zvířat největší paměť? Ty zvířata drezéruje ten, kdo s nimi čísla předvádí. Ty zvířata jsou pro ně vlastně obživou, těžko by se chlubili týranými zvířaty. Ano, sice je to také v lidech, to je samozřejmé, ale normální drezér to zvíře těchto "kousků" naučí, aniž by ho musel týrat.
Už se mi sem toho moc nevejde. Ráda se však později ještě zmíním o něčem, co jsem měla možnost vidět
Obrázek uživatelky
profil
osobně je cirkus odpornýSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles