Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ideální školní svačina - dlabánek

9. 01. 2011 | Zajímavosti

To, jak se naše děti ve školách stravují, prošlo za dobu od našich školních let bouřlivým vývojem a ne vždy to byl vývoj k lepšímu. Správné stravovací návyky, které si vytvoříme jako děti, si přenášíme do dospělého života a jen obtížně se nám daří těch ne úplně zdravých zbavovat.

Kromě školních obědů a domácích večeří jsou pro zdravý vývoj dítěte velmi důležité i školní svačiny, které bývají často neprávem opomíjené. Přitom právě kvalita školní svačiny, její pravidelnost, chuť, s jakou dítě svačí, a vhodný pitný režim může do určité míry ovlivnit i výkon dítěte ve škole, jeho soustředění a tzv. vštípivost paměti.

 

Ing. Ivan Mach, CSc., prezident Aliance výživových poradců ČR, jako ideální dětskou svačinu doporučuje tzv. „dlabánek“ – tj. oboustranně vydlabaný celozrnný rohlík nebo dalamánek naplněný směsí zeleniny (papriky, rajčat, strouhané mrkve) a sýra nebo jiné pro děti vhodné náplně, aby svačiny byly pestré a dětem se nepřejedly. Rohlík je šťavnatý díky své náplni, plný minerálních látek a kvalitních mléčných bílkovin. Ke dlabánku se hodí láhev nesycené stolní vody nebo minerálky s vyváženým poměrem minerálů, popř. doma připravený zelený čaj, ochucený čerstvou citrónovou šťávou. Pár kousků omytého ovoce (jablko apod.) popř. zeleniny (oloupaná mrkev, omytá naporcovaná paprika apod.) v umělohmotné dóze pak prospěje dětem, které mají chuť si něco zakousnout i o malé přestávce.

 

Řešení nabízejí výživový poradci také v boji s pro děti atraktivními fast foody a potravinovými automaty. „Je nám samozřejmě známo, že hitem školních kantýn a bufetů je párek v rohlíku, případně trvanlivé pečivo, chipsy a pizzy. Je jasné, že děti zcela neodradíme od nabídky rychle sytících snacků a přeslazených nápojů, zvlášť když je vidí u svých vrstevníků. Přistupme tedy na kompromis – dovolme dětem vzít si svačinu z automatu nebo prodejny fast food jen jednou týdně, jinak denně pořádnou svačinu od maminky,“ radí dále jak na malé mlsouny Ivan Mach.

 

Bedlivě bychom měli také vybírat, z jakých potravin dětem onu ideální školní svačinu připravíme, protože na kvalitě záleží především. Naše české potraviny v drtivé většině nabízejí vysokou kvalitu a jsou čerstvé, protože nemusí cestovat přes půl zeměkoule. České normy jsou navíc ve většině případů přísnější než normy evropské, tím jsou i naše potraviny reálně zdravější. V poslední době ale naštěstí roste trend preferování lokálních potravin a obnovuje se tak přirozená vazba mezi zemědělci, těmi nejpřirozenějšími dodavateli potravin pro každého jednotlivého Čecha, a námi, spotřebiteli jejich produktů. My to víme, našim dětem to řekněme třeba „dlabánkem“.

 

Autor: Mgr. Pavel Pillár



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
dobrý napad
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles