Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Staráte se o svoji kočku skutečně správně?

25. 04. 2009 | Zvířátka
Před časem jsme se na našich stránkách věnovali v několika článcích porovnání lidského a psího jídelníčku. Pes je bezpochyby nejlepší přítel člověka, takže je dobré vědět, jak se správně starat o jeho zdraví. Ale co kočky? Nebojte se, nezapomněli jsme na ně. I v jejich výživě dělají lidé celou řadu závažných chyb. Pojďme si na ně posvítit...

Kočku si člověk ochočil asi před 8 000 lety, když se prokázala jako ideální společník na mazlení ale i lov obtížných hlodavců. Zatímco psa dokázal člověk postupem času „převychovat“ na všežravce, kočka zůstala čistokrevným masožravcem, který si jen tu a tam dopřeje něco jiného.

Především ženy si mnohdy libují, jak moc jim jejich kočička rozumí. „Vždyť ona je úplně jako člověk!“, říkají, ale pozor, jen JAKO. Lidskou stravu jíst rozhodně nemůže, i když vám možná přijde roztomilé krmit ji mlékem a šunkou od stolu.

Staráte se o svoji kočku skutečně správně?Nejčastější chyby v kočičí životosprávě

U většiny lidí přetrvává mylný názor, že kočky pijí mléko a dělá jim dobře. To je opravdu nevhodná pochoutka. Mnoho koček miluje mléko, ale kravské mléko obsahuje laktózu (mléčný cukr), která je pro kočku těžce stravitelná a může způsobovat dietetický průjem. Existuje ovšem speciálně připravené mléko pro kočky, které je bezpečné a lahodné díky sníženému obsahu laktózy. Nebo můžete dát přednost staré dobré smetaně - ale pozor, jen v malých dávkách! Je přece tučná!

Ani domácí strava není příliš vhodná. Ne vždy totiž dokážete správně odhadnout poměr jednotlivých vitamínů a minerálů v mase nebo vnitřnostech, které na kočičí jídlo použijete. Stejné je to i u zeleniny a spol. nehledě na to, že příprava domácí stravy je časově i finančně náročná.

Nevěříte? Tak si někdy propočítejte ceny kvalitních surovin a energii potřebnou k přípravě a skladování hotového jídla a porovnejte je s jednou dávkou kvalitních krmných granulí. Určitě budete překvapena. A v čase ušetřeném domácím kuchtěním se můžete svojí kočičce déle a kvalitněji věnovat.

Malé dávky v častých porcích jsou zdravé jen pro člověka, pro kočku nikoli. I když vy jste už možná uvykla systému snídaně, svačinka, oběd, svačinka, večeře – jak by to mělo správně být, tak svoji kočku tomu rozhodně neučte. Dospělá kočka vyžaduje krmení pouze 1-2x denně.

Vykrmená kočka není zdravá kočka. Váš miláček, stejně jako vy, potřebuje pro své zdraví nejen vyváženou stravu, ale také pravidelný pohyb. Ideální jsou společné procházky v přírodě. Nedostatek tělesné aktivity a přemíra jídla způsobuje kočičkám stejně jako lidem zdravotní problémy a obezitu. Pokud je vaše kočka „domácí typ“ a vodítko vám z nějakého důvodu není po chuti, nezapomeňte jí do bytu pořídit speciální uzpůsobená „škrabadla“ a různé prolézačky, aby se kočka mohla vyřádit a jen tiše nekynula na naducaném polštáři. A hrajte si s ní, vždyť aktivní trávení volného času přinese radost nejen jí, ale i vám.

Zdroj: Quent.cz

Notburga
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Souhlas s článkem Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles