Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zabijáci nebo psi s duší anděla?

19. 05. 2009 | Zvířátka

V tomto článku bych se chtěl věnovat úžasným psům s velkým srdcem, které média, časopisy a konec konců i „rádoby kynologové“, nesmyslně označují jako „bojová plemena“.

Podle serveru www.pejskar.cz se jedná o tato plemena:

Americká akita
Americký buldok
Americký pitbulteriér
Americký stafordšírský teriér
Anglický buldok
Anglický bulteriér
Bordeauxská doga
Brazilská fila
Bulmastif (Bullmastif)
Bulteriér (též: Bullteriér, Bull Terrier)
Kanárská doga
Miniaturní bulteriér
Neapolský mastin
Stafordšírský bulteriér
Tosa Inu

Zabijáci nebo psi s duší anděla?Nutno podotknout, že termín bojová plemena podle právního řádu ani podle kynologických standardů neexistuje. Bohužel se mi nepodařilo vypátrat, jak toto označení vzniklo a kdo ho vymyslel. Jisté ale je, že toto označení používají média nejčastěji u případů, kdy některý z výše uvedených plemen někoho napadne.

Ptáte se, proč vůbec jsou výše uvedená plemena středem pozornosti médií? Důvodů je hned několik. Vraťme se zpátky o několik stovek let do dob, kdy tihle psi byli často využíváni k psím zápasům. Pokusím se Vám aspoň z malé části přiblížit, jak psí zápasy probíhaly.

Před každým zápasem se psi zvážili a vykoupali (soupeř koupal vždy cizího psa) a to z jednoho prostého důvodu, tihle psi, kteří bojovali pro svého „pána“ nesměli vykazovat, žádnou agresivitu  vůči lidem, pokud by byl pes agresivní, tak by byl okamžitě vyřazen ze psích zápasů anebo byl utracen. Hned ze začátku bych chtěl zdůraznit, že tihle psi nebyli nikdy cvičeni proti člověku, jak se někteří lidé domnívají.

Zápas probíhal v čtvercovém ringu 2.5 x 2.5m. V ringu byl kromě handlerů (lidí, kteří povzbuzovali psa během zápasu) i rozhodčí, který celý zápas řídil. Zápas prohrál ten pes, který už nemohl pokračovat.

Avšak nutno podotknout, že od těchto dob již uplynulo mnoho a mnoho let a tak se tyto bojovné pudy u těchto psů již utlumily.

Dalším a podle mne nejdůležitějším důvodem je skutečnost, která přetrvává do dnešních dob a tou je LIDSKÁ NEZODPOVĚDNOST A NEDŮSLEDNOST. A tím tento začarovaný kruh začíná.

Často si „bojové psy“ pořizují lidé, kteří na ně nemají za nějakou dobu čas a nedostatečně se o ně starají, nebo si je pořizují lidé, k zvýšení sebevědomí a z mnoha jiných pro mě nepochopitelných důvodů. Ať je to tak či onak, bohužel na to doplácejí jen a jen psi, ti platí nejvíce - ale proč by měl platit někdo, kdo není za sebe zodpovědný? Proč se ukazuje na psa a ne na člověka, který má za psa plnou zodpovědnost, a který ho vychovává?

Žádný pes se nerodí s úmyslem někomu ublížit nebo v horším případě jej usmrtit. Zastávám názor, že každý pes se rodí jako kus čistého papíru a záleží jen na nás, co na něj napíšeme.

Poznámka: Uvedený text není nijak upravován a vyjadřuje pouze vlastní názor pisatele.

Carlos – čtenář
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Vždycinky záleží na páníkovi. My máme doma Pitbullku a AMSTAFa a nedala bych na ně dopustit. Jsou to zatím štěňata, takže je jich všude až moc, ale k lidem a psům se chovají úžasně - a to prý ani jedno plemeno nesnese jiná zvířata a psy.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
hodně záleží na páničkovi jak se mu věnujeSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
len mu treba veriť
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkNedám na ně dopustit a taky mě vždycky rozčílí jak hned když se něco špatného stane lidé volají po utracení psa. Měla jsem pitbulteriérku krásnou fenu s duší štěněte. Byla mazlivá a vnímala i moje pocity. Ze zdravotních důvodů jsem jí musela dát pryč. Prostě jsem jí už nemohla dát, to co potřebuje a to je dostatek pohybu a radosti ze hry. Bydlí teď u synova kamaráda, který jí má taky tak rád jako já. Když někdy přijedou k nám na návštěvu, neví radostí ke komu dřív. Mám tyto psy ráději než některé malé ušňafané a zákeřné menší plemena.
Obrázek uživatelky
profil
Mam americky buldok, ktery by neublizil ani mouse (I kdyz vim, ze si nemuzu byt nikdy jista). Posledni dobou mu rikam zabijak, protoze chodi neustale od krve. Ovsem vzdycky je ta krev jeho Smajlík On si chce se vsim a se vssema hrat (coz se mne nelibi v pripade, ze se jedna o kone ci kravy) a nepochopi, ze ne vsichni psi jsou ve stejnem rozmaru.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles