Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 21.05. 2024
Dnes má svátek Monika
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zvířata v zimě to nemají lehké

26. 11. 2011 | Zvířátka
Vždycky mi přijde líto, když čtu zprávy, že například v Mongolsku po tuhé zimě zemřelo obrovské množství zvěře, převážně dobytka. Je to velký problém, protože se to samozřejmě dotýká i milionů obyvatel.

Při tuhých mrazech se lidé sestěhovávají do hlavního města Ulanbátaru, kde se tvoří bizarní předměstí. V samém centru města jsou komunistická náměstí se sochami vojevůdců, vedle nich budhistické kláštery, kterých bohužel již moc nezbylo, a to vše doplňují novodobá paneláková sídliště - a co hůře - ještě jurtoviště, rozšířená o bezdomovecké slumy přiševších obyvatel z neúrodné pouště a nehostinného širokého okolí. Právě tyto slumy se zejména v posledních několika letech rozšířily o obrovské množství lidí, kteří neměli co jíst v důsledku uhynutí dobytka. Bohužel se pod tlakem chudoby věnují alkoholu i omamným látkám a samozřejmě z nedostatku obživy dochází i ke krádežím a loupežím. Proto je třeba si uvědomit, jak pro život celé společnosti jsou zvířata důležitá, a to nejen ve vzdáleném Mongolsku, ale i v naší republice.

Určitě chápu, že někdo se s tím vyrovnává po svém a zvířata tzv. chrání. Například tím, že o Vánocích zakoupí kapra, ale místo na štědrovečerní stůl putuje zpět do vody, ale třeba místo do čisté Lužnice putuje do Vltavy, kde se obzvlášť v Praze nemusí ihned aklimatizovat. Navíc kapr je chován pro jídlo, stejně jako králík, ač těm, co mají svého králíčka jako mazlíčka, těžko mohu být oponentem. Ale zvířata můžeme v zimě podpořit i jinak. Například zajít do lesa a nedělat příliš hluk, tu a tam doplnit něco na zub do krmelců či ptačích budek.

Celoročně lze zvířata podpořit v zoologických zahradách i pouhou návštěvou, protože některé druhy žijí již jen v zoologických zahradách a opět se je zoologové snaží přirozenou formou vrátit zpět do volné přírody, což je ale také značně nákladné a mnohdy i riskantní. Každopádně je třeba zvířata chránit, nerušit je, ale mít na paměti, že stejně jako ony potřebují žrát a jsou součástí určitého potravního řetězce, tak i člověk jako všežravec pěstuje některá zvířata pro svou obživu. Je to vlastně zázrak přírody, že takto pospolu zde pořád ještě na této planetě můžeme společně všichni vegetovat.

Autor:pppeettrr

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Velmi pěkný článek. Na Štědrý den se místo oběda jdeme projít k lesu a ozdobit tam "naši" jedličku pro zvířátka. Zavěsíme lůj, jablíčka, mrkve, pod stromeček kaštany ap.
A těm vandalům, co v lese túrují motorky a o Vánocích a Silvestru odpalují rachejtle, bych napařila citelný trest. Tichá noc, svatá noc se pro zvířata leckde mění v noc hrůzy. Domácí mazlíčky můžeme vzít ke stromečku nebo aspoň nenechávat venku, ale co ta lesní zvěř?
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles