Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Užívat či neužívat kortikoidy?

28. 08. 2009 | Nemoci
Akutní stadia revmatoidní artritidy se léčí mnohdy glukokortikoidy. Glukokortikoidy, ale i revmatoidní artritida způsobují řídnutí kostí. Jak ulevit pacientovi od velmi nepříjemných obtíží, a zároveň ochránit jeho kosti?

Nepřítel ve vlastních řadách


Revmatoidní artritida (RA) postihuje asi 1 % populace. Ženy 2krát až 3krát častěji. Jde o autoimunitní onemocnění. To znamená, že imunitní systém, který nás má chránit, zacílí své mocné zbraně proti našim vlastním buňkám. V případě RA zejména proti těm v chrupavce.

Při tomto zánětlivém onemocnění se uvolňují určité látky, které ničí nejen chrupavku, ale mohou poškodit i kosti kolem kloubů. Tato nemoc může člověka invalidizovat, je tedy třeba začít s její léčbou co nejdříve.

Lesk a bída kortikoidů


Užívat či neužívat kortikoidy?Dnešní medicína už dokáže dostat RA pod kontrolu, ale stále ji nelze úplně vyléčit. Pacientům může pomoci rehabilitace, farmakologická terapie, ale i chirurgické zákroky.

Jedním z prostředků užívaným v akutní fázi nemoci nebo do nástupu účinků jiných léků jsou glukokortikoidy. Skvěle tlumí zánět, který způsobuje ničení chrupavky a další komplikace. Jenže vyvolávají osteoporózu.

Tajemství je v délce užívání
Polští vědci z poznaňské univerzity zkoumali, jaký vliv bude mít užívání nízkých dávek glukokortikoidů při RA na rozvoj osteoporózy. Výzkumu podrobili 62 pacientů s RA a 178 zdravých dobrovolníků. Pacienty s RA rozdělili do 3 skupin. První dvě skupiny se lišily podle toho, zda pacienti užívali glukokortikoidy již před výzkumem, nebo začali užívat nízké dávky až v průběhu pokusu, třetí skupinu tvořili pacienti, kteří glukokortikoidy nebrali vůbec.

Všem změřili před začátkem a po ukončení této roční studie hustotu kostí, zánětlivé markery (látky, jejichž hladiny se v krvi při zánětu výrazně mění) a markery kostního metabolismu.

Ukázalo se, že pacientům, kteří před výzkumem glukokortikoidy neužívali, tyto léky v nízkých dávkách prospěly. Významně jim utlumily zánět. Benefit zde převážil riziko. Nicméně u pacientů, kteří již před studií kortikoidy užívali, použití nižších dávek netlumilo zánět příliš spolehlivě, a navíc došlo k dalším ztrátám kostní hmoty.

Zdá se, že malé, krátkodobě užívané dávky glukokortikoidů pacientům výrazně pomáhají a daň v podobě nežádoucích účinků je malá.

Zdroj: Revmatické nemoci.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ted mi je budou asi pichat do kloubu v zapesti,pokud ma nekdo zkusenost,prosim napiste mi do osobky,moc dekuji.Eva
Obrázek uživatelky
profil
Používají se i v různých mastičkách, takže bez nich by se člověk prostě neobešel.
Obrázek uživatelky
profil
Je to zakopaný pes.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles